YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Ekim 2013

Sapanca Gölü tehlike altında

  • İçmesuyu kaynağı Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi, endüstriyel kullanımın artması nedeniyle son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi.

    27 Ekim 2013 Cumhuriyet
    Sakarya halkının içmesuyu kaynağı olan, Kocaeli'deki Yuvacık Barajı'na da takviye amaçlı su pompalanan Sapanca Gölü, tehlike altında bulunuyor. Gölün kotu, çevresindeki sanayi kuruluşlarının kontrolsüz su çekmesi ve kuraklık nedeniyle 30 metrenin altına indi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, endüstriyel kullanımın Sapanca Gölü'nde büyük tehlike yarattığını söyledi.

    Gölün Kocaeli ve Sakarya'da yaşayan insanlar için vazgeçilmez bir kaynak olduğuna dikkati çeken Keleş, "Gölden yıllık kullanılan su miktarı 130 milyon metreküp. Bu, normal mevsim şartları altında kullanılacak su miktarı. Kuraklık olduğu zamanlarda kullanım miktarı daha da azalmalı. Bunlar, resmi rakamlardır. Sapanca Gölü, Sakarya ve Kocaeli için vazgeçilmez su kaynağı. Kocaeli, özellikle içmesuyu talebinin artması nedeniyle buradan su çekiyor" diye konuştu.

    Keleş, Kocaeli'nin bu yıl gölden Sakarya'dan daha fazla su kullandığını savunarak, göldeki suyun insani tüketim için kullanılmasının hiçbir sorun yaratmadığını dile getirdi.
    "Asıl önemli husus, endüstriyel kullanımdır" diyen Keleş, "Göldeki kaynak, yalnızca içmesuyu olarak kullanıldığında uzun yıllar hizmet verecektir. Maalesef göl üzerinde çok ciddi oranda endüstriyel kullanım baskısı var. Sanayi kuruluşlarının kullandığı su miktarı, sürekli olarak artıyor" ifadesini kullandı.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu