YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Mart 2015

'Samsun madımağı' yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

  • Ladik ilçesinde yetişen endemik bitki "Samsun madımağı"nın (Polygonum Samsunicum), önlem alınmazsa dünyada yok olan bitki türleri arasına katılacağı bildirildi.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığınca endemik bitkiler konusunda yürütülen çalışmada, Karadeniz Bölgesi'nde "Samsun madımağı"nın varlığı da araştırıldı. Araştırmada, bölgede "Samsun madımağı"nın sayısının azaldığı, bitkinin korunması için önlem alınması gerektiği vurgulandı.

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fergan Karaer, AA muhabirine verdiği bilgide, çalışmada Türkiye ve dünya için yeni cins ve bitki türleri bulunduğunu aktararak, şöyle devam etti: "Bunlar içinde bize göre en önemli ve acil tedbir gerekli olanı da Polygonum Samsunicum'u, yani 'Samsun madımağı'nı tekrar bilim dünyasıyla tanıştırmak olacaktır. 'Samsun madımağı' dünyada sadece Ladik'te var ve Ladik'te tehlike altında."

    Yapılan çalışmada söz konusu bitkinin 112 kökünün kaldığını belirlediklerini, bu nedenle bitkinin mutlaka korunması gerektiğini vurgulayan Karaer, "Samsun madımağı"nın korunması için proje hazırlayarak bitkinin sayısını artırmayı hedeflediklerini aktardı.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu