YUKARI

TSKB'den Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Nisan 2018

İklim Değişikliği Zirvesi'nde yeşil ekonomide finansman fırsatları konuşuldu

  • Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki, T.C İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof Dr. Mehmet Emin Birpınar ve iklim değişikliğiyle mücadele alanında çalışmalarıyla dikkat çeken şirketlerin temsilcilerinin katıldığı İklim Değişikliği Zirvesi bugün Ritz Carlton İstanbul’da gerçekleşti. Zirvede konuşan ve yeşil/sürdürülebilir tahvil hakkında bilgi veren TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, sürdürülebilirlik portföyünü güçlendiren ve sağladığı kaynakları hangi alanlarda değerlendirdiğini şeffaf şekilde raporlayan kuruluşlar için yeşil ekonominin finansmanının büyük potansiyel barındırdığını belirtti.

    Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi bugün Ritz Carlton İstanbul’da gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve T.C İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın katılımıyla gerçekleşen zirvede, iklim değişikliğiyle mücadelenin finansmanı alanında çalışan ve iklim risklerini fırsata dönüştüren öncü şirketlerin temsilcileri de yer aldı.
     
    Zirveye katılan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, “Yeşil Ekonomide Finansman Fırsatları” panelinde yaptığı konuşmada, sürdürülebilirliğin finansmanı alanında TSKB’nin gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi. TSKB’nin düşük karbonlu kalkınma için özel sektörün yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, kaynak verimliliği gibi yatırımlarını desteklediğini belirten İçel şöyle devam etti: “Sürdürülebilirliğin finansmanı alanında sunduğumuz kaynakları uluslararası finans kuruluşlarından sağlıyoruz. Bu kuruluşların desteklenecek projeler konusunda çok net kriterleri var. Kuruluşumuzdan bu yana uluslararası kaynak sağlayıcılarla birlikte çalışmış olmak, bu kriterleri erken dönemde iş modelimize entegre etmemizi sağladı. Bugün portföyümüzün %68’i sürdürülebilirlik yatırımlarından oluşuyor. Sürdürülebilirlik portföyümüzün geniş olması, yenilikçi ürünlere ve fırsatlara odaklanmamıza da olanak tanıyor. Örneğin 2016’da Türkiye’nin ve bölgenin ilk sürdürülebilir/yeşil tahvilini ihraç ettik. Bu ihracımız uluslararası piyasalarda büyük talep gördü. Üstelik daha önceki ihraçlarımızda yer almayan yatırımcıları da portföyümüze katmamıza imkan tanıdı. Yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği ve sosyal yatırımlar gibi temalardaki güçlü portföyümüz, yatırımcılara yeşil/sürdürülebilir tahvilden sağlanan fonların doğru projelere aktarılacağı mesajını vermemizi sağladı. Yatırımcılar, iklim risklerini fırsata dönüştüren projelere öncelik veriyor. Pek çok büyük yatırımcı, portföylerini yeşil ekonomi alanına yönlendiriyor, sürdürülebilir olmayan yatırım projelerinden çekiliyor. Sürdürülebilirlik portföyünü güçlendiren ve sağladığı kaynakları hangi alanlarda değerlendirdiğini şeffaf şekilde raporlayan finans kuruluşları için bu alanda büyük potansiyel var. Yeşil ekonominin finanmanı, hem kalkınma bankaları hem de ticari bankalar ve özel sektör şirketleri için önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu