YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Ocak 2020

Sıfır karbonlu yerleşim dönemi

  • İngiltere’nin Galler Bölgesi’nde dünyanın ilk sıfır karbonlu yerleşim yeri inşa ediliyor. Kendi enerjisini üretecek olan yerleşim, havayı temizleyerek ülkenin genel karbon emisyon değerini de düşürecek.

    Dünyanın ilk gerçek sıfır karbonlu yerleşim alanı İngiltere’nin Galler Bölgesi’nde inşa edilmeye başlandı. Pontardawe kasabasında kurulacak yerleşim yeri, hem kendi enerjisini üretecek hem de ülkenin genel karbon emisyon değerini düşürecek. Pontardawe yerleşimi her anlamda doğa dostu bir proje olarak yapılandırılıyor. Sakinlerinin herhangi bir enerji faturası ödemeyecekleri proje 2026’da tamamlanacak ve  8760 konut teslim edilmiş olacak. 8 milyon sterlin değerindeki proje kapsamında inşa edilecek tüm yapılarda yenilebilir enerji kaynakları kullanılacak.

    Kendi enerjisini yayan proje

    Proje ile ilgili ayrıntılardan bazıları şöyle;

    ·      Pontardawe projesindeki evlerin çatıları güneş panelleriyle kaplı olacak. Her bir ev, elektrikle çalışan araçları şarj edebilir özelliklere sahip olacak.

    ·      Projede merkezi ısıtma sistemi kullanılacak.

    ·      Evlerde üretilen enerjinin fazlası Galler’in diğer bölgelerine satılacak. Projenin, bölge halkının ömür boyu elektrik faturası ödemeyecek kapasitede olması öngörülüyor.

    Proje, Galler'in diğer bölgelerindeki karbon emisyonlarını da sürekli ölçecek bir merkeze sahip olacak. Bu merkez, Galler'in karbon emisyonuna göre diğer bölgelere yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjiyi gönderecek. Böylelikle ülkenin genel karbon emisyon değeri düşürülmüş ve dengede tutulmuş olacak    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu