YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Ocak 2020

Rusya küresel ısınmayı avantaja çevirecek

  • Topraklarının önemli kısmının Kutup Bölgesi'nde bulunması dolayısıyla iklim değişikliğinden en fazla etkilenebilecek ülkeler arasında yer alan Rusya, küresel ısınmayı avantaja dönüştürecek çözümler üzerine yoğunlaşıyor.

    Rusya, iklim değişikliği ile adaptasyon sürecini 30 maddelik bir planda toplayarak uzun vadeli bir strateji ortaya koydu. Planda, sıcaklık artışını avantaja dönüştürmeye, soğuk bölgelerde enerji kullanımını azaltmaya, tarıma elverişli alanları artırmaya ve Kuzey Buz Denizi’ni ulaşıma açmaya dönüştürme gibi konular da ele alındı. Rusya, topraklarının önemli bir kısmının Kutup Bölgesi'nde bulunması ve donmuş toprak tabakaları üzerinde inşa edilmiş altyapısı dolayısıyla iklim değişikliğinden en fazla etkilenebilecek ülkeler arasında yer alıyor.

    İklim krizi hayatı değiştirecek

    Hükümetin sitesinde yayınlanan 30 maddelik eylem planında, iklim değişikliğinin Rusya’nın sosyoekonomik kalkınması, günlük hayat, sağlık ve sanayide ciddi etkiler yaratacağı kabul ediliyor. Planın iki yıldan oluşan ilk aşamasında; yeni barajların inşa edilmesi, kuraklığa dayanıklı ürünlere geçilmesi, olası felaket durumlarında yapılacak aşı ve tahliye operasyonları yer alıyor. Planda, iklim değişikliğinin kamu sağlığı riski oluşturduğu, donmuş toprak tabakalarını tehdit ettiği, doğal felaket ve enfeksiyon riskini artırdığı gibi konulara vurgu yapılıyor. İklim krizinin bazı canlı türlerinin yok olmasına sebep olacağı da öngörüler arasında yer alıyor.  

    Kuzey Buz Denizi’nde ulaşım imkanı

    Rusya iklim krizine karşı önlemleri planlarken, küresel ısınmanın olumlu yönlerinden yararlanmayı da planlarına dahil etmiş durumda. İklim değişikliğini avantaja çevirerek soğuk bölgelerde enerji tüketiminin azalması, tarıma elverişli alanların genişlemesi ve Kuzey Buz Denizi'nde ulaşım imkanlarının artması amaçlanıyor.

    2019 en sıcak yıl oldu

    Rusya, dünya ortalamasına göre 2.5 kat daha fazla ısınıyor. 2019, Rusya'da kayıtların tutulmaya başlandığı 1891'den bu yana en sıcak geçen yıl oldu. Yaşanan orman yangınları ve sellerin iklim değişikliği etkisiyle olduğu kabul edilse de diğer devlet başkanlarından farklı olarak Putin, iklimde yaşanan değişimin insan etkisiyle oluştuğu tezini reddediyor. Buna rağmen Rusya; küresel sıcaklık artışının sınırlanmasına yönelik Paris İklim Anlaşması'nı geçen Eylül'de kabul etmiş ve ABD'nin bu anlaşmadan çekilmesini eleştirmişti.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu