YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Ocak 2020

Sıfır emisyon için 18.6 trilyon dolar yatırım şart

  • Ernst & Young Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi'ne göre; küresel sıfır emisyon hedefine; ulaşım ve ısınma elektrik enerjisiyle sağlanırsa ulaşılabilir. Bu hedef için ayrıca yenilebilir enerji yatırımlarının 2050’ye 18.6 trilyon dolara ulaşması gerekiyor

    Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi Ernst & Young (EY) , 54. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) sonuçlarını açıkladı. 40 ülkenin yenilenebilir enerji yatırımları bakımından sıralandığı endekste, Çin ve ABD ilk iki sıradaki yerini korudu. Endekse göre; yenilenebilir enerji üretimine yatırım iklim değişikliğiyle mücadelede çözümün bir parçası. Ancak küresel olarak sıfır emisyon hedefine erişilebilmesi için yenilenebilir enerji yatırımının yanı sıra ulaşım ve ısınmada elektrik enerjisi kullanılması, hidrojen enerjisi ve akıllı şebeke altyapısına yönelik yatırım yapılması gerekiyor. Sıfır emisyona geçişin küresel enerji sektörü için sunduğu fırsatları mercek altına alan rapor, sektörün bu alanda üstesinden gelmesi gereken güçlüklere de dikkat çekiyor. Raporda; sermaye ile kapasitenin eşleştirilmesinde daha inovatif (yenilikçi) yatırım modellerine açık olunması gerektiğine işaret ediliyor.

    Yatırım hacmi genişlemeli

    Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi, elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemleri gibi yeni teknolojilerin uygulamaya koyulma sürecinin, yakın gelecekte hız kazanacağına işaret ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosu'nun gerçekleştirilmesi için 2018'de 300 milyar dolar olan yenilebilir enerji yatırımının, yıllık ortalama 600 milyar dolar ile iki katına çıkarılması gerektiği öngörülüyor. Bu kapsamda yenilebilir enerji yatırımlarının 2050 yılına kadar küresel olarak 18.6 trilyon dolara ulaşması gerektiği ifade ediliyor.

    Çin ve Amerika Lider, İngiltere yükselişte

    Çin, 2019'un ilk yarısında yenilenebilir enerji yatırımlarında yüzde 39 düşüş göstermesine rağmen, gerçekleştirilen büyük ölçekli yatırımların da etkisiyle endekste ilk sıradaki yerini koruyor. Yatırımlardaki gerilemede, yeni rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesi yaratılmasında şebekeye satış tarifesinden ihaleye geçiş yapılmasının etkili olduğu belirtiliyor. ABD ise, offshore rüzgâr enerjisi hattının piyasayı canlandırması, güneş ve onshore rüzgâr enerjisi piyasasının ise vergi sübvansiyonlarından destek bulmasının etkisiyle endekste ikinci sırada yer alıyor. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinin (Brexit) getirdiği belirsizliklerine rağmen endekste yedinci sıraya yükseldi. Ülkedeki offshore rüzgâr ihalelerinin yenilebilir enerji yatırımlarını artırması bekleniyor. Güneş enerjisi piyasaları hareketlenen İspanya ve Vietnam ile zorlu birkaç yılın ardından endekse yeniden giriş yapan Polonya ise öne çıkan diğer ülkeler.

    Enerjide dönüşüm fırsatı

    EY Türkiye Enerji Sektör Lideri Erkan Baykuş, dünya genelinde sıfır karbon ekonomiye geçiş için ekonominin her alanında köklü değişimler yapılması gerektiğini dile getirdi. Baykuş; “60'tan fazla ülke, sıfır emisyon hedefinin 2050 yılına kadar gerçekleştirilmesine yönelik yasalar üzerinde çalışıyor. Enerji sektörünün hayati rol oynadığı bu dönüşüm, sektör için çok büyük fırsatlar barındırıyor. Ölçek bakımından endüstriyel hale gelen yenilenebilir enerji projelerine etkin sermaye yaratılması için yeni kaynak ve yapılar bulunması ihtiyacı gittikçe artıyor. Yenilebilir enerji projeleri için sermaye ihtiyacı devam ederken, diğer yandan pek çok yeni yatırım modeli de ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu