YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Ocak 2020

İklim değişikliğine karşı 30 adım

  • İklim değişikliği ile mücadele konusundaki çalışmalarını aralıksız sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, günlük hayatta uygulanabilecek 30 basit önlemin sıralandığı bir kitapçık hazırladı.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avusturalya'da yaşanan yangın felaketinin ardından daha sık gündeme gelen iklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadele konusunda, günlük hayatta kolayca uygulanabilecek 30 basit önlemin yer aldığı bir kitapçık hazırladı. Bakanlığın yayınladığı kitapçığa göre; iklim değişikliğiyle mücadele için ‘ampullerin enerjiyi verimli kullanan tasarruflu ampullerle değiştirilmesi, elektrikli cihazların bekleme konumunda bırakılmaması, çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolduğunda çalıştırılması’ gerekiyor.

    Evinizde basit önlemler alabilirsiniz

    Küresel ısınmayla mücadele için soğutma cihazlarının evin serin odalarında, ısıtma cihazlarından uzağa yerleştirilmesi de önem arz ediyor. Bu sayede elektrik tasarrufu sağlanırken karbondioksit miktarı da azaltılmış oluyor. Ayrıca ‘Eski buzdolaplarına düzenli olarak buz çözdürme işlemi yapılması, daha az sıcak su kullanılması, yemek pişirirken su kaynatırken tencerenin kapağının kapalı tutulması, uzun banyo yapma yerine duş alınması, evlerdeki ısının uzun sürelerle dışarıya kaçmasına fırsat verilmemesi, binaların yalıtımının iyileştirilmesi’ de mücadele için alınabilecek basit önlemler arasında.

    Geri dönüşüm çok önemli

    Hazırlanan kitapçıkta yeni beyaz eşya alırken A enerji sınıfından ya da daha ekonomik olanların tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Kitapçıktaki diğer öneriler ise şöyle:

    ·      Klimaların bakımlı ve filtrelerinin temiz olmasına dikkat edilmeli. Klimanın soğukluğu iki derece daha yüksek ayarlanmalı.

    ·      Güneş başta olmak üzere yerel yenilenebilir enerji türleri kullanılmalı. Evlerdeki atıklar geri dönüştürülmeli veya yeniden kullanılmalı.

    ·      Alışveriş yaparken büyük ambalajlar tercih edilmeli. Küçük ambalaj gerektiren ürünlerde (sıvı sabun, kolonya ve benzeri) yeniden doldurulabilir olanlar tercih edilmeli.

    ·      Uzun süreli kullanabilecek bir alışveriş çantası tercih edilmeli.

    ·      Donmuş değil taze gıda tüketilmeli. Mümkün olduğunca yerel Pazar veya kooperatifler tercih edilmeli.

    ·      Mümkün olduğunca iyi tarım uygulamaları ile üretilmiş ya da organik/ekolojik ürün satın alınmalı.

    ·      Yürüme, bisiklet ya da toplu taşıma araçları tercih edilerek otomobil kullanılan süre azaltılmalı.

    Az yakıt tüketen araç tercih edilmeli

    Motorlu taşıt sahiplerinin araç bakımlarını zamanında yaptırması gerektiğine işaret edilen kitapçıkta, taşıt sahiplerinin yalnızca yüzde 1'inin araç bakımını düzenli yaptırmasıyla yılda 450 bin tondan fazla karbondioksit üretiminin engellenebileceği vurgulandı.

    Sürüşte dikkat edilecek konulardan bazıları kitapçıkta şöyle yer alıyor:

    ·      Taşıtların lastikleri haftada bir kontrol edilerek uygun hava basıncına sahip olduklarından emin olunmalı.

    ·      Yeni bir taşıt alınacağında az yakıt tüketenler tercih edilmeli.

    ·      Kullanılmadığında taşınabilir bagaj (port bagajı) aracın üzerinde tutulmamalı.

    Mutlaka ağaç dikilmeli

    Ormanların ve ağaçlandırmanın, iklim üzerinde büyük bir etkisi olduğuna da değinilen kitapçıkta, ormanlaşmaya yönelik tavsiyeler de yer alıyor;

    ·      Okulunuzun, şehrinizin, karbondioksit üretimini kısıtlayacak önlemler alınması talep edilmeli.

    ·      Ağaç dikilmeli. Tek bir ağaç, yaşamı boyunca ortalama bir ton karbondioksiti süzer. Evinizin kenarında yetişmiş bir ağacın sağladığı gölge, klima masrafınızı yüzde 10-15 azaltır.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu