YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Mayıs 2020

Dünyayı bisiklet mi kurtaracak?

  • Koronavirüs sonrası iyileşmede bisiklet bir çözüm olabilir mi? Birleşmiş Milletler’e üye Avrupa ülkeleri bu konuyu ele almak ve salgın sonrası ulaşımı, çevreye daha duyarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir yapmanın yollarını araştırmak üzere bir görev gücü oluşturdu.

    Tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’da da çok sayıda ülke sokağa çıkma yasağını kaldırmaya başladı. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), ulaşım sektörü işe yeniden başlarken daha etkin ve daha yeşil bir sistemin sağlanması için bu dönemi hem fırsat hem de gereklilik olarak görüyor. UNECE, eski alışkanlıkların yerini yeni bir ‘normal’in alması gerektiğini belirtiyor. Sokağa çıkma yasakları sırasında şehirlerde yaşayanlar, temiz hava sayesinde göğün masmavi renginin, gürültünün kesilmesiyle duydukları kuş seslerinin tadını çıkardı. İspanya’nın Barselona kentinde hava kirliliği yüzde 62 düşüş gösterdi. Benzer durum; Milano, Londra ve Paris gibi büyük Avrupa kentlerinde de gözlemlendi.


    Bisiklet yollarına yatırım yapılıyor

    Kalabalık yerlere girmemek ve sosyal mesafeyi korumak isteyen insanlar yürümeyi ve bisiklet kullanmayı tercih edince, toplu taşıma araçlarının kullanımı da büyük oranda azaldı. Bu eğilimlere cevaben Milano, Cenevre, Brüksel ve Londra gibi kentlerde bisiklet yollarına yatırım yapılmasına karar verildi. Komisyona göre; kalabalıklardan kaçarken insanların özel araçlarını daha fazla kullanmaları ise ülkelerin sürdürülebilir kalkınma ve Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmalarını engelleyebilir.


    Daha yeşil ve sağlıklı bir dünya için

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Ofisi ile UNECE tarafından başlatılan yeni görev gücü, bu konuları çözmeyi ve hareketliliğin hem ‘yeşil’ hem daha sağlıklı olması için gerekli ilkeleri belirlemeyi amaçlıyor. Söz konusu görev gücünde, üye devletlerin yanı sıra uluslararası örgütler, sivil toplum, akademisyenler ve diğer ortaklar da olacak. Belirlenen ilkeler, UNECE’nin gelecek yıl Viyana’da yapılacak beşinci üst düzey ulaşım, sağlık ve çevre toplantısında oylamaya sunulacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’e göre; pandemi sonrası iklim değişikliği ile ilgili yapılacaklar arasında fosil yakıtların sübvanse edilmesine son verilmesi de yer alıyordu.


    ‘Yol programını paylaş’ girişimi başladı

    Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP’e göre; bir kentin genellikle çoğunluğunu oluşturan yaya ve bisikletlilere yatırım yapmak, hayat kurtarıcı olduğu kadar çevreyi korumaya ve yoksulluğu azaltmaya da yardımcı oluyor. UNEP’in 2017 emisyon raporuna göre; iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için sera gazı emisyonlarının küresel olarak yüzde 25 düşmesi gerekiyor. Yürüyen ve bisiklete binen insanların ihtiyaçları çok önemliyken, genellikle şehirlerin emisyon oranlarını düşürüp, hava kalitesini iyileştirip yol güvenliği sağlamaya dönük etkisi göz ardı edilebiliyor. Bu konuyu ele almak amacıyla UNEP, Fia Vakfı ile birlikte yaya ve bisiklete binenlerin ihtiyaçlarına öncelik verilmesi için hükümetlerle birlikte çalışmak üzere ‘Yol Programını Paylaş’ isimli bir girişim başlattı.


    Dünya Bisiklet Günü yaklaşıyor

    Dünya Bisiklet Günü’ne sayılı günler kaldı. BM Genel Kurulu her yıl 3 Haziran’ı, 200 yıldır kullanılan bisikletin benzersizliği, uzun ömürlülüğü ve çok yönlülüğünü kutlamak üzere Dünya Bisiklet Günü olarak ilan etmişti. Uygun fiyatlı, güvenilir ve sürdürülebilir bir ulaşım şekli olan bisiklet; çevre dostu olduğu gibi, DSÖ’ye göre kalp rahatsızlığı, felç, bazı kanser türleri, şeker hastalığı ve hatta ölüm riskini bile azaltan etkileriyle biliniyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu