YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2020

Dünyanın ilk sıfır karbon futbolcusu Murat Demiral

  • Juventuslu Türk futbolcu Melih Demiral dünyanın ilk sıfır karbon futbolcusu oldu.

    Worldview Impact Foundation’ın Ecofriend platformu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı desteği ile Myanmar’da Thor Heyerdahl Climate Park’ta oluşturulan alan içerisinde 17°07'42.6"N 94°29'24.5"E konumunda bulunan ormana; hayatı boyunca oluşturduğu tüm karbon ayak izini sıfırlamak amacıyla projeye destekte bulunan Juventuslu milli futbolcu Merih Demiral’ın adını verdi. Merih Demiral bu katkısıyla dünyanın ilk sıfır karbon futbolcusu oldu.

    Koronavirüs kriziyle dünya kendini yeniledi

    İklim değişikliği ile mücadelede kritik rol oynayan ekvator kuşağının 32° Kuzey ve 38° Güney enlemleri arasında yer alan en önemli iklim parklarından Thor Heyerdahl Climate Park’ta 2015’ten bu yana Birleşmiş Milletler desteği ile 9 milyon Mangrov ağacı dikildi. Hedef 10 yıl içerisinde 1 milyar Mangrov ağacına ulaşmak. Melih Demiral, koronavirüs salgınında hayat kötüye giderken dünyanın kendini yenileme fırsatı bulduğunu belirterek şunları söyledi: "İklim değişikliğinin hız kazandığı son yıllarda insanlık bu tehlikenin yeterince farkında değildi, ancak koronavirüs krizi ile birlikte insanlar için hayat kötüye giderken dünya kendini yenilemeye fırsat buldu. Bu gelişim, insanlarda iklim değişikliğine olan farkındalığın artmasına sebep olurken aslında bizim için kötü görünen koronavirüs krizi sonrasında gelecek yıllarda daha temiz bir dünyada yaşayacağımıza olan inancımız arttı." 

    Mangrov ağacı ormanıyla örnek oldu

    Oluşturduğu ormanla dünyanın akciğerlerine gerekli desteği vererek farkındalık oluşturmak istediğini söyleyen milli futbolcu, "Mangrov ağaçları iklim değişikliği ile mücadelenin ana aktörlerinden biri. Sahada verdiğim mücadelenin aynısını iklim değişikliği için de vermeye karar verdim. Bu yüzden oradaki ekosistemin gelişmesine katkı sunmak amacıyla Birleşmiş Milletler desteğiyle Myanmar’da Nobel ödüllü Thor Heyerdahl adına yapılmış olan Thor Heyerdahl Climate Park’ta kendi ormanımı oluşturdum. Böylece dünyanın akciğerlerine gerekli desteği vererek herkesin aynısını yapması için farkındalık sağlamak istedim. Çünkü Mangrov ağaçları Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları içerisindeki 6 amacı aynı anda gerçekleştirerek dünyaya çok büyük katkı sağlıyor. Biliyorsunuz ki; pandemi sebebiyle takvimlerimiz belirsiz ancak takvimim uygun olduğu zamanda ekibim ve projeye destek verenler ile birlikte orada sürpriz bir organizasyon düzenlemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

    Hepimiz kendi geleceğimizin kahramanı olabiliriz

    Dünyanın sıfır karbonlu ilk futbolcusu olduğunu ve futbolcu arkadaşlarına öncülük etmek istediğini belirten Merih Demiral sözlerini şöyle tamamladı: "Benim istediğim; tüm insanların bir eşya alırken bile doğada ne kadar temiz suyu kirlettiklerini bilmeleri. ‘Eşya almayalım’ demiyorum ama doğadan aldıklarımızı doğaya geri verelim istiyorum. Bunun da en güzel yolu, attığımız her adımda ürettiğimiz karbonun bilincinde olmak. Ben bu vesileyle hayatım boyunca harcadığım bütün karbonu sıfırlıyorum. Bunu yapan ilk futbolcu olarak da diğer arkadaşlarımın bu sürece dahil olmaları adına öncülük yapmak istiyorum. Son olarak bilmeliyiz ki; belki harcadığımız tüm karbonu sıfırlayamayabiliriz ama azaltabiliriz. Hepimiz kendi geleceğimizin kahramanı olabiliriz!"

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu