YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Ekim 2021

İngiltere net sıfır yol haritasını açıkladı

  • İngiltere hükümeti, ülkede sera gazı emisyonunun 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesi hedefine yönelik yol haritasını açıkladı.

    İngiltere, sera gazı emisyonu salımını sıfıra indirerek, atmosferdeki toplam sera gazı miktarında oluşturduğu yükü yok etmeyi hedefliyor. Hükümetin ‘Net Sıfır Stratejisi: Daha Yeşil Şekilde Yeniden İnşa Et’ isimli strateji belgesi 368 sayfa. İngiltere'nin sera gazı emisyonunu sıfıra indirme konusunda ‘dünyaya liderlik ettiğini’ söyleyen Başbakan Boris Johnson, "Çin ve Rusya gibi ülkeler fiyatlar düştükçe ve yeşil teknoloji küresel norm haline geldikçe kendi net sıfır hedeflerini belirlemede arkamızdan geliyor" dedi. İngiltere 2019'da, sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirme taahhüdünü resmi olarak açıklayan ilk G-7 ülkesi olmuştu. Bu, İngilizlerin seyahat etme, evlerini ısıtma ve elektrik tüketme biçimlerinde ciddi değişiklikler yapmaları gerekeceği anlamına geliyor. Strateji belgesinde, İngiliz ekonomisinin 1990'dan bu yana yüzde 75'in üzerinde büyüme kaydederken sera gazı emisyonunu yüzde 44 seviyesinde azaltmayı başardığı aktarıldı. İklim değişikliği nedeniyle dünya, artan sıcaklıklar, yükselen deniz seviyeleri ve birçok yaşam biçimini tehdit eden aşırı hava koşullarıyla karşı karşıya.

    440 bin kişiye iş imkânı oluşacak
    Strateji kapsamında 2030'a kadar İngiltere'de 440 bin yeni iş imkânının oluşması ve özel sektörün 90 milyar sterlinlik yatırım yapması bekleniyor. İngiltere'nin ısı pompaları, elektrikli araçlar, karbon yakalama ve depolama, hidrojen gibi düşük karbonlu teknolojilerde rekabet avantajı kazanmasına yardımcı olmak da yol haritasının hedefleri arasında. Bu stratejiyle birlikte, 2035 yılına kadar İngiltere'nin tüm elektriğinin ‘arzın güvenilirliğine bağlı olarak’ temiz enerji kaynaklarından sağlanması hedefleniyor. Ülkede 2030 yılına kadar kurulu deniz üstü rüzgâr tesislerinden toplamda 40 GW enerji elde edilmesinin hedeflendiği dile getirilen strateji belgesinde, güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına giderek daha fazla ağırlık verileceği vurgulanıyor. Geçen yılın sonu itibarıyla, yenilenebilir kaynaklar İngiltere'de üretilen toplam elektriğin yaklaşık yüzde 40'ını karşıladı. Rüzgâr enerjisi bunun yaklaşık yüzde 24'ünü oluşturuyor. Ülkenin 2030 yılında kadar petrol ve gazdan türeyen emisyonlarını yarıya indirmesi ve 5 GW hidrojen üretim kapasitesine ulaşması öngörülüyor. Küçük modüler nükleer reaktörlerin (SMR) geliştirilmesi için 120 milyon sterlinlik bir fonunun oluşturulmasına da karar verildi.

    Elektrikli araca 620 milyon sterlinlik teşvik
    İngiltere’de elektrikli araçların ve şarj istasyonlarının desteklenmesi için 620 milyon sterlinlik teşvik verilmesi planlanıyor. Otomobil üreticilerine her yıl belli bir oranda yeşil enerji ile çalışan araç satma zorunluluğu getirilecek. Otomotiv tedarik zincirinin elektriğe geçmesine yardımcı olmak için ek 350 milyon sterlin vadedildi. Hükümet ayrıca İngiltere'deki 30 milyon binadan kaynaklanan emisyonlarla başa çıkmaya yönelik stratejisini de açıkladı. Binalarda, ısınmada kullanılan mevcut doğalgazlı kombinin karbon emisyon oranı düşük olan ısı pompası ile değiştirilmesi için hane başına 5 bin sterline kadar hibe verilmesi planlanıyor. Ağaçlandırma çalışmaları için de 625 milyon sterlin harcanacak.


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu