YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Ocak 2008

Böcekler Ağaçları Tehdit Ediyor

  • Doğal dengenin bozulmasıyla zararlı böceklerin aşırı üremeye başladığı, bu üremenin ormanlar başta olmak üzere kent merkezlerindeki ağaçları da tehdit ettiği bildirildi.
        

    18.01.2008 Mlliyet

    Adana, İzmir, Antalya ve Muğla kent merkezlerindeki ağaçların kırmızı palmiye böceği, ormanların ise Pityokteines curvidens (Büyük Göknar Kabuk Böceği), Dioryctria splendidella (Reçine Kelebeği), Blastophagus piniperda (Büyük Orman Bahçıvanı), İps sexdentatus (On iki Dişli Çam Kabuk Böceği), Thaumetopoea pityocampa (Çamkese Böceği), Orthotomicus erosus (Akdeniz Çam Kabuk Böceği), Rhyacionia Buoliana’nın (Çam Sürgün Bükücüsü) etkisi altında olduğu belirtildi.

    Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda doğal dengenin bozulmasıyla zararlı böceklerin aşırı üremeye başladığını, bu üremenin bitki ve canlılar için tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

    Türkiye’de, 50 tür ve üzerinde orman zararlısının ağaçlarda tahribat yarattığını anlatan Yılmaz, küresel ısınma ve çeşitli faktörlerin etkisiyle zararlı böceklerin yayılış ve tahribatlarının hızlandığını ifade etti.

    Bölgede 7 zararlı böcek türü ile etkin mücadele yürüttüklerini vurgulayan Yılmaz, "Zararlılarla mücadeledeki amacımız, böcek türlerinin sayısını azaltarak, kontrol altına almak" dedi. Bu kapsamda uzun yıllardır mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri uyguladıklarını belirten Yılmaz, bu mücadeleyi yürütürken, doğanın biyolojik dengesine zarar vermemeye özen gösterdiklerini kaydetti.

    Yılmaz, Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney İspanya ve Mısır’dan sonra Türkiye’de ilk olarak Mersin’de, ardından Adana, Antalya ve İzmir’de Kırmızı Palmiye Böceği hasarı tespit edildiğini anımsatarak, böcek tahribatının salgın halini aldıktan sonra öneminin anlaşıldığını ifade etti.

    Bölge ormanlarında da son 5 yılda meydana gelen böcek zararının, orman yangınlarından iki kat fazla tahribata yol açtığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: "Böcek zararı, diğer tahrip edici faktörlere göre çok daha etkili. Bu nedenle zararlı böcek türleri ile mücadelede, zararlı türün erken tespiti, iyi tanınması, mücadele şekli ve esaslarının iyi bilinmesi ve bu konunun kesinlikle rehavet kabul etmeyeceği bilinci ile hareket edilmeli. Uzun yıllar çeşitli mücadele yöntemleri ile zararlı böcek türlerinin sayısının azaltılmasına çalışıyoruz. Özellikle böcekler iklim değişikliklerine bağlı olarak zaman zaman kitle üremesi yaparak büyük tahribata neden oluyor. Günümüzde küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri yüzyılın en önemli çevre gündemlerinden biri. İklimde meydana gelen değişiklikler, böcekler de dahil pek çok canlının davranış ve yaşam tarzlarını etkiliyor."
         
    İstanbul'da da tespit edildi

    Uluslararası Kırmızı Palmiye Böceği Çalıştayı Koordinatörü Nurettin Çelmeoğlu da Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele kapsamında ilaçlama ve kesim işlemleri için çeşitli önlemler alındığını belirterek, "Böcek yoğun olarak Adana, İzmir, Antalya ve Muğla’da görülüyor. Bunun dışında İstanbul’da da bu böceğin var olduğunu tespit ettik. Sadece Türkiye değil Yunanistan, İtalya, Fransa, Portekiz, İspanya, İsrail, Ürdün, Mısır, Lübnan ve Suriye’de de bu zararlının etkileri görülüyor. Mücadele kapsamında bir çalıştay düzenledik ve çeşitli mücadele yöntemleri aldık. Aldığımız bu önlemleri böceğin etkili olduğu diğer illere de anlatacağız. Bu zararlının yok edilmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

    http://teknoloji.milliyet.com.tr/detay.asp?prm=0,3640187&id=3890    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu