YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 08 Haziran 2023

Plastiğe bağımlılığı azaltacak 5 yol

  • Dünya Gıda Örgütü, plastiğe bağımlılığı azaltacak 5 yöntemi paylaştı.

    Plastik ürünler, kolay erişilebilir ve ucuz olmaları nedeniyle gündelik hayatta en sık kullanılan materyallerin başında geliyor. Her gün kullanılan plastiklerin dışında kolaylıkla fark edilemeyen plastik türlerine rastlamak da mümkün. Bu plastik çeşitleri, mikroplastikler ve plastik lifler olarak adlandırılıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, plastik poşet ya da ambalaj atıklarının fiziksel olarak parçalanmasıyla ortaya çıkan mikroplastiklerin sayısında son yıllarda pelet, toz, evsel ve endüstriyel aşındırıcılardan kaynaklı artış yaşanıyor. Buna bağlı olarak kara ve su ekosistemlerindeki plastik kirliliği de büyüyor.

    Sofralara gelen yiyeceklerde mikroplastik tehdidi
    Her gün sofralara gelen yiyecekler de mikroplastik tehdidi taşıyor. Son yapılan çalışmalarda birçok gıdada mikroplastiğe rastlandı. Bu veriler ışığında deniz canlıları üzerinde yapılan araştırmalarda, bağırsakları ile tüketilen küçük balık türleri gibi canlılar, mikroplastik içerdikleri için riskli bulundu. Büyük balık türleri ise bağırsakları temizlenerek tüketildiği için düşük riskli olarak nitelendirildi. Plastik atıkların su ekosistemlerinde birikmesi sadece kirliliğe değil, geri döndürülemez sonuçlara da neden oluyor. Yunuslar ve balinalar, plastik ağlara takılıp yaralanırken deniz kaplumbağaları yiyecek sandıkları plastik poşetler nedeniyle sonu ölümle bitebilen sindirim sorunları yaşıyor.

    Mikroplastiklere bağımlılık azaltılabilir
    FAO'ya göre makro ve mikroplastiklere olan bağımlılığı azaltmanın 5 yolu şöyle:
    1. Tek kullanımlık plastiklerden kaçının
    Plastik kullanımını azaltmak için basit ve gündelik önlemler almak mümkün. Tek kullanımlık plastikleri kullanmayı bırakmak bu alanda atılabilecek ilk adımların başında geliyor. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan plastik poşet, streç film, plastik kahve bardağı gibi materyallerin yüzde 90’ı tek kullanımlık plastik kategorisine giriyor. Plastik poşetin doğada çözünmesinin 1000 yılı bulabildiği göz önüne alındığında, tek kullanımlık plastikler büyük bir atık sorununu beraberinde getiriyor. Bu plastikler zaman içinde memeli hayvanlar, kuşlar ve balıklar tarafından yiyecek sanılarak tüketilen mikroplastiklere dönüşebiliyor. Tek kullanımlık plastiklere alternatif olarak bez çanta, cam saklama kabı, seramik kupa gibi sürdürülebilir ürünler öneriliyor.

    2. Gizlenmiş plastikleri tanıyın
    Kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde de mikroplastik tehdidi büyüyor. Ölü hücrelerin cilt yüzeyinden uzaklaştırılmasını sağlayan ve ‘eksfoliant’ olarak kullanılan mikroplastiklere cilt bakım ürünlerinde rastlamak mümkün. Zararsız gibi görünen bu mikroplastikler yerine yulaf ezmesi ve tuz gibi doğal eksfoliantlar tercih edilebilir.

    3. Yeniden kullanılabilir su şişesi taşıyın
    Plastik su ve meşrubat şişeleri, plastik kirliliğinin en önemli kaynakları olarak gösteriliyor. 2016’da dünya genelinde 480 milyardan fazla plastik şişe satıldı. Hem çevreyi hem de insan sağlığını korumak için plastik şişeler yerine cam şişe ve bardakların kullanılması tavsiye ediliyor.

    4. Plastik çatal, bıçak, pipet ve kapları kullanmayı reddedin
    Restoranlar ve paket servis sunan işletmeler, plastik ürünlerin sıklıkla kullanıldığı noktalar. Plastik çatal, kaşık, bıçak ve tabak gibi ürünler kullan-at mantığıyla işletmelerin ucuz ve zahmetsiz hizmet sunmasını sağlıyor. Doğada yok olması yüzlerce yılı bulan tek kullanımlık plastikler yerine metal çatal, kaşık, cam bardak ve pipet kullanılması öneriliyor.

    5. Geri dönüşüm alternatif ama çok zor
    Geri dönüşüm, plastik atıkların yeniden kullanılmasını mümkün kılan bir alternatif olarak görülüyor fakat plastiklerin yüzde 70’inden fazlası geri dönüştürülmüyor. Bu plastikler, okyanuslara, denizlere ve nehirlere dökülüyor. Okyanuslarda yaklaşık 5 trilyon plastik atık olduğu tahmin ediliyor. Plastik atıkların kullanımını önlemek ise geri dönüşüm sürecini yönetmekten daha kolay.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu