YUKARI

Keşfet

Yazar: Burcu Parmak | Eklenme Tarihi: 24 Eylül 2008

Şenlik Mevsimi

  • İlkbaharda havaların ısınmasıyla herkes kendisini dışarıya atar. Oyun parklarına gideriz, sokaklarda ip atlarız, seksek oynarız. Bir de şenliklere gideriz…

    Baharda her kentte şenlik hazırlığı başlar. Uçurtma şenlikleri, oyunlar, yarışmalar… Her kentin de kendine özgü bir şenliği vardır. Balıkçı kasabaları teknelerini yarıştırır, hayvancılıkla geçinenler ise danalarını. Büyük kentlerde, büyük şenlikler, okullarda kermes düzenlenir. Parklarda uçurtmalar yarışır, akşamları da sevdiğimiz şarkıcıların konserler verir.

    Ben şenlik oyunlarında en çok çuval yarışını severim. Her çocuk bir çuvala girer, aynıi hizada dizilirler. Bir kişi işaret verdiği an karşı çizgiye kadar zıplarlar. Başka bir eğlence de yoğurt yeme yarışıdır. Eller arkadan bağlanır, herkes önünde duran yoğurdu yemeye çalışır. Amaç yoğurdun içindeki fındığı diğerlerinden önce bulmaktır.

    Genellikle her kent bu şenliklerde kendi değerlerini sergiler ya da hatırlar. Manisa’da 41 baharatlı mesir macunu yenir, Isparta’da güller koklanır, Diyarbakır’da en büyük karpuz seçilir. Burdur’da da Dikkuyruklar gözlenir!

  • Dikkuyruk ördekleri eskiden Burdur Gölü’nde çok sayıda bulunuyordu. Ama gölün çevresindeki yapılaşma nedeniyle sayıları gün geçtikçe azaldı. Burdurlular bu duruma dikkat çekmek ve Dikkuyrukları koruyabilmek için her yıl şenlik düzenlemeye başladılar. Bu şenliklerde, kent merkezinden tüm çocuklar ve büyükler toplanıp yürüyüş yaparlar. Yürüyüş, meydanda son bulur ve çocuklar akşama kadar oyun oynar. Bir gün sonra da Burdur Gölü’ne gidilir ve başta dikkuyruk olmak üzere birçok kuş gözlenir.

    Bu yıl da yine Türkiye’nin dört bir yanından birçok doğasever Dikkuyruk Şenliği’nde buluştu. 1–4 Mayıs tarihlerinde düzenlenen şenliğin ilk iki günü kuşlarla ilgili bir konferans düzenlendi. 3 Mayıs’ta tüm çocuklar kent meydanında bir araya geldi, oyunlar oynadı, resimler yapıldı, şarkılar söylendi ve böylece herkes doğa sevgisini birbiriyle paylaşmış oldu.

    Sizler de yaşadığınız yerde korunması gereken doğal güzellikler varsa, dikkuyruk şenliğinin benzeri şenliklere eşlik ederek destek olabilirsiniz. Yapmamız gereken şey doğayı sevmek, tanımak ve paylaşmak.