YUKARI

Keşfet

Yazar: Elif İnci Doğruer | Eklenme Tarihi: 18 Ocak 2012

Enerji

  • Enerji lafı artık o kadar çok kullanılıyor ki… Kimisi “enerjim düştü” diyor, kimisi “enerji tasarrufu” diyor, kimisi de “enerjik” diyor. Peki, hangisi ne anlama geliyor hepimiz biliyor muyuz? Emin miyiz?

    Biliyorsak bile bir kez daha üstünden geçelim.


    Kendi enerjimiz ve dünyanın enerjisi
    İnsanda bulunan enerji vücudun hareket etmesini sağlıyor. Bazıları bu kelimeyi “ruh hali” olarak da kullanıyor. Mesela kendini iyi hissedince “enerjim çok yüksek” diyenler de var.



    Enerjinin daha somut anlamı da maddedeki anlamı. Yani maddede var olan gücün ısı veya ışık şeklinde ortaya çıkması. Elektrik enerjisi, güneş enerjisi buna örnek sayılabilir.

    Nasıl kullanalım?
    Maddede ve insanda olan enerjinin farkını anladık. Peki hangisini nasıl kullanmalıyız? Aslında kendi enerjimizi dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Çünkü adı üstünde “kendi enerjimiz”. Bize ait olan bir şeyi nasıl kullanacağımıza elbette biz karar veririz. İstersek iki saat koşup yorulur sonra da bütün gün yatarız, istersek de yarım saat yürüyüşe çıkar biraz dinlendikten sonra da parka gideriz. Bu tamamen bize kalmış.

  • Hâlbuki maddedeki enerji sadece bize ait değil, parasını ödesek bile sadece bizim malımız değil. Dünya üzerindeki tüm insanların hatta gelecek nesillerin malı. Bu yüzden kendi enerjimizi harcadığımız gibi kafamıza göre harcayamayız. Harcarsak başkalarının hakkına da zarar vermiş oluruz. Mesela elektrik enerjisi dünya üzerindeki herkese ait. Bu yüzden boş yere kullanmaya hakkımız yok. Tabii ki ihtiyacımız kadar kullanacağız ama fazlası değil. Diğer örnek de su olsun. Tabii ki banyo yapacağız ama çıktıktan sonra da musluğu damlamayana kadar kapatacağız. Çünkü kullanmadığımız her damla hem dünyadan hem başkalarından hem de gelecek nesillerden çalınıyor.

    O halde ne yapalım? Kendi enerjimizi dilediğimiz gibi kullanalım ama dünyanın enerjisini kullanırken çok ama çok dikkatli olalım.

    Tamam mı?