YUKARI

Keşfet

Eklenme Tarihi: 22 Nisan 2015

Civcivin macerası

  • Minik, sevimli ve sapsarı! Bugün civcivlerin hikâyesine göz atacağız.

    "Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan?" sorusuyla hakkı yenen bir canlı varsa, o da civciv. Bu nedenle biz de civcivin macerasını izlemeye karar verdik. 

    Maceramız minik bir yumurtayla başlıyor. Yaklaşık 20 gün yumurtanın üzerinde yatarak onu sıcak tutan tavuğun görevi tamamlanınca, civciv yumurtadan çıkmaya hazırlanıyor. Civciv gibi narin ve minik bir canlı için yumurtanın sert kabuğunun kırılması çok zor bir görev gibi görünebilir ama endişelenmeyin. Çünkü minik civcivimizin gagasında son derece güçlü bir bir çıkıntı var. Yumurtayı delebilecek kadar sert olan bu çıkıntıya "yumurta dişi" deniyor. Civcivimiz, yumurta dişiyle yumurtanın kabuğunu deliyor fakat işi tamamlanmıyor. Onu hâlâ zor bir görev bekliyor: Deliği genişletip yumurtadan tamamen çıkmak. Bu görev, minik civciv için biraz zorlayıcı olabiliyor. Sürekli hareket ederek önce kafasını sonra da gövdesini yumurtadaki delikten dışarı çıkarıyor ve görevini başarıyla tamamlıyor.

    Peki ya sonrası? Sarı civcivimiz büyüdükçe rengi değişir, tavuk veya horoz olur. O yumuşacık sarı tüylere ne olur? Civcivin sarı tüyleri, seyrek ve düzensiz yapısıyla iyi bir izolasyon malzemesi görevi görür. Bu tüyler soğuk havalarda civcivi korur, sıcacık kalmasını sağlar. Civciv büyüdükçe tüyleri dökülür, yerine daha uzun olan kalıcı tüyleri çıkar. Ama endişe etmeyin, çünkü bu esnada, yeni tüylerin altında onu sıcacık tutan bir katman oluşmuştur.

    İşte, yumurtadan civcive giden macera dolu yolculuk!