YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 15 Şubat 2016

Türkiye’de iklim değişiyor mu?

  • İklim değişikliği sandığımız kadar uzağımızda değil, ülkemizi de yakından etkiliyor.

    İklim değişikliği gündemimizde daha fazla yer almaya başladıkça, bu konudaki bilgilendirme çalışmalarına duyulan ihtiyaç da artıyor. İklim değişikliği duyarlılığının artırılması için özellikle okullarda yapılacak çalışmalar konusunda İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi önemli bir adım attı. Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın projesi kapsamında hazırlanan "İklim Değişikliği Nedir?" eğitim videoları ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik etkinlikler de içeren yardımcı eğitim materyali olarak sunuluyor. Prof. Dr. Kurnaz iklim değişikliğiyle ilgili hepimizin bilmesi gereken gerçekleri net bir dille anlattığı için videolar öğrenciler dışındaki gruplara da hitap ediyor. 
     
    "İklim Değişikliği Nedir?" serisinin altıncı videosunda Prof. Dr. Kurnaz, iklim değişikliğinin ülkemizdeki etkilerine odaklanıyor.



    Videodan birkaç satırbaşına göz atarsak...

    • Dünyada iklim değişikliğinin etkilerinin en fazla görüleceği bölgelerin başında ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz havzası gelir. Akdeniz havzası Akdeniz’i çevreleyen bu ülkelerden oluşur. 
    • İklim değişikliği Akdeniz havzası genelinde sıcaklıkları artırıp kuraklıkları şiddetlendireceği için bu bölge en fazla etkilenecek yerlerin başında yer alır. 
    • Ülkemizin her bölgesinde aynı iklim şartları görülmediği için her bölge iklim değişikliğinden farklı etkilenir.
    • Bununla beraber gelecekte ülkemizin her bölgesinin iklim değişikliğinden bir şekilde etkileneceği bilinmektedir. 
    • Mesela ülkemizin tahıl ambarı Orta Anadolu Bölgesi, artık fazla yağış almamaktadır. Bu nedenle tarımda yeraltı suları kullanılmaktadır. Oysa yeraltı suları çok uzun sürede yenilenebilen bir kaynaktır ve kullanıldıkları zaman bu kaynakların tekrar dolmaları yüzlerce yıl sürebilir. Bu sebeple yeraltı suyuna dayanarak tarım yapmak uzun vadede sürdürülebilir bir çözüm değildir. 
    • Marmara Bölgesi’nde azalan yağışlardan dolayı barajların su seviyesi düşmektedir. 
    • Tarihte neredeyse ilk defa İstanbul Pendik’te bir hortum yerleşim bölgelerine hasar verebilmektedir.
    • Karadeniz’de ve güneyde yaşanan çeşitli sel olaylarında çok sayıda insan hayatını kaybetmektedir.  

    2013/14 Mercator-İPM Araştırmacısı Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi desteğiyle hazırladığı videolar ve eğitim materyalleri ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu