YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 17 Mart 2016

İklim değişikliğiyle mücadeleye bir saat ayırın

  • Bu cumartesi 20:30-21:30 arasında ışıklarınızı bir saatliğine kapatarak siz de iklim mücadelesine bir ışık tutabilirsiniz.

    Aşırı sıcaklar, mevsimsiz soğuklar, birkaç saat içinde tüm şehri esir alan sağanak yağışlar… İklim değişikliği hayatımızı her geçen gün daha çok etkiliyor. Üstelik bu etki, günlük konforumuzu bozmanın çok ötesinde sonuçlara yol açıyor. Zamanından önce eriyen karlar sel felaketlerine neden oluyor, ısınan okyanuslarda mercanlar ve balıkların hayatta kalması zorlaşırken gıdasını denizden sağlayan ülkeler için bir risk faktörü doğuyor. Gıdayla ilgili sıkıntılar denizlerle sınırlı değil: Aşırı yağışlar ve aşırı sıcaklar arasında gidip gelen hava durumu, dünya genelinde tarımı olumsuz etkiliyor. Bir yandan toprak kalitesi düşerken, öbür yandan erozyon ve kuraklık artıyor.

    İklim değişikliği zincirindeki tüm bu olaylar birbirini tetikleyerek ilerliyor. Hava suyu, su havayı etkiliyor ve zincirleme bir reaksiyon başlıyor:

    - Isınan havayla eriyen kar ve buzullar sellere yol açıyor, deniz seviyeleri yükseliyor.
    - Deniz seviyesindeki değişiklikler ve okyanuslardaki asitlenme, sahillerdeki yaşamı ve gıda güvenliğini tehdit ediyor.
    - Su akıntılarında görülen değişiklikler iklimi olumsuz etkiliyor.
    - Yağış dengesizlikleri ve mevsimlik kar örtüsünün kapladığı alanların azalması, toprağın kalitesini ve dolayısıyla verimini düşürüyor.
    - Kuraklık, tarım üretimini olumsuz etkiliyor. Ekonomik sıkıntıların yanı sıra, kıtlık da büyük bir tehlike olarak ortaya çıkıyor.
    - Yağış azlığıyla ortaya çıkan susuzluk, salgın hastalık tehdidi doğuruyor.
    - Aşırı sıcaklar orman yangınlarını tetikliyor. Hem ormanlar yok oluyor hem de yanan ormanlar karbon salgıladığı için atmosferdeki karbon miktarı artıyor.
    - Donmuş toprakta hapsolan metan ve karbon, topraklar eriyince yeniden atmosfere salınıyor. 

    Evet, iklim değişikliği zincirleme bir reaksiyon fakat bu ilerlemeyi yavaşlatmak elimizde. COP21 Zirvesi’nden çıkan ve küresel ısınmayı 2°C’nin altında sınırlayarak iklim değişikliğini önlemeyi amaçlayan Paris Anlaşması, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda hükümetler düzeyindeki çabayı göstermesi açısından çok önemli. 

    Bireylerin bu konudaki farkındalıklarını ifade etmeleriyse işin diğer önemli boyutunu oluşturuyor. İklim değişikliğiyle mücadele konusundaki en yaygın farkındalık çalışmalarından biri olan Dünya Saati dünyanın farklı köşelerinden insanların katılımıyla her yıl genişliyor.

    İlk kez 2007’de Avustralya'da düzenlenen Dünya Saati’nde bir saatliğine ışıklarını kapatan milyonlarca insanın amacı, iklim değişikliği ve diğer çevre sorunlarına dikkat çekmekti. Bir saatlik karanlık, aydınlık bir gelecek için mücadelenin fitilini ateşledi. Avustralya'da 2 milyondan fazla insan ve 2 binden fazla kurumun katılımıyla başlayan Dünya Saati, 7 kıtada, 150'den fazla ülkede, 7 binden fazla şehire yayıldı, pek çok anıt bina ve önemli mimari eser ışıklarını kapatarak kampanyaya katıldı. 

    Dünya Saati, ülkemizde 2008 yılından beri WWF-Türkiye önderliğinde düzenleniyor. Bu yıl siz de dünyada yaklaşık 2 milyar insanın katıldığı bu mücadeleye katılın, 19 Mart Cumartesi akşamı saat 20:30’da ışıklarınızı bir saatliğine kapatın. Bu sürede daha sürdürülebilir bir geleceği nasıl kuracağınızı düşünürken, küresel ısınmanın azalacağı daha güzel bir dünya hayalinizi toplumdaki herkesle paylaşın ve çevrenizdekilere, hükümetlere, yerel yönetimlere, şirketlere; özetle tüm dünyaya, iklim değişikliğine dur dediğiniz ve daha temiz bir dünyada daha iyi bir gelecek için harekete geçilmesini istediğiniz mesajını verin.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu