YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 25 Mart 2016

Yaşam tarzımızı değiştirerek iklim değişikliğiyle mücadele edebilir miyiz?

  • İklim değişikliğiyle mücadele için ülkelerin veya şirketlerin uygulamalarına ek olarak, bireylerin kişisel tercihlerine de dikkat etmesi gerekiyor.

    İklim değişikliği gündemimizde daha fazla yer almaya başladıkça, bu konudaki bilgilendirme çalışmalarına duyulan ihtiyaç da artıyor. İklim değişikliği duyarlılığının artırılması için özellikle okullarda yapılacak çalışmalar konusunda İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi önemli bir adım attı. Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın projesi kapsamında hazırlanan "İklim Değişikliği Nedir?" eğitim videoları ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik etkinlikler de içeren yardımcı eğitim materyali olarak sunuluyor. Prof. Dr. Kurnaz iklim değişikliğiyle ilgili hepimizin bilmesi gereken gerçekleri net bir dille anlattığı için videolar öğrenciler dışındaki gruplara da hitap ediyor. 
     
    "İklim Değişikliği Nedir?" serisinin sekizinci ve son videosunda Prof. Dr. Kurnaz, yaşam tarzımız ve alışkanlıklarımızın iklim değişikliğini nasıl etkilediğini anlatıyor.


    Videodan birkaç satırbaşına göz atarsak...

    • Günlük alışkanlıklarımız, alışveriş tercihlerimiz ve tüketim kalıplarımız iklim değişikliğini yakından etkiliyor.
    • Örneğin kışın gömlekle oturmak için evimizi hamam gibi ısıtmak yerine kazak giydiğimizde atmosfere çok daha az sera gazı salınıyor. 
    • Evimizi aydınlatırken enerji verimli ampuller kullanmak ve odadan çıkarken bulunduğumuz odanın ışığını söndürmek hem tasarrufa hem de sera gazı salımlarının azaltılmasına katkı sağlıyor.
    • İklim değişikliğiyle mücadele için alışveriş alışkanlıklarımıza da özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü her ürünün üretimi için enerji ve kaynak kullanılıyor, sera gazı salınıyor. Bu nedenle ihtiyaç duymadığımız şeyleri tüketmememiz, isteklerle ihtiyaçlarımızı doğru tanımlamamız gerekiyor.

    2013/14 Mercator-İPM Araştırmacısı Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi desteğiyle hazırladığı videolar ve eğitim materyalleri ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu