YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 01 Ağustos 2018

1 Ağustos 2018: Dünya Limit Aşım Günü

  • Aşırı tüketim nedeniyle her yıl birkaç gün daha öne çekilen Dünya Limit Aşımı Günü, bu yıl 1 Ağustos olarak açıklandı. Özetle, doğanın 2018 için bize sunduğu kaynakları 1 Ağustos itibarıyla tükettik. 

    Bugün Dünya Limit Aşım Günü. İnsanlığın, gezegenimizin bize sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları tükettiği gün.

    Küresel Ayak İzi Ağı’na (Global Footprint Network) göre “Dünya Limit Aşımı Günü”, insanlığın doğa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda sağlayabileceği kapasiteyi aştığı gün olarak tanımlanıyor. 1997 yılında Eylül ayına denk gelen limit aşımı günü, 2018 yılında şimdiye kadarki en erken tarihini gördü: 1 Ağustos.
    İnsan aktivitelerinin doğa ve doğal kaynaklar üzerindeki baskısını ve tüketim alışkanlıklarını sembolize eden bu tarih, ekolojik ayak izi kavramını da yeniden gündeme getiriyor. Tükettiğimiz kaynakları üretmek ve yarattığımız atığı bertaraf etmek için gereken toprak ve su alanını işaret eden ekolojik ayak izimiz büyüdükçe limiti daha erken tarihlerde aşıyoruz.

    Bu tarih, doğanın bize 2018 boyunca kullanmamız için sunduğu kaynakları daha 7'inci ayın sonunda tüketmiş olduğumuz anlamına geliyor. Bugünden itibaren, 2018 bitene kadar kalan 5 ayda, 2019'un kaynak hakkından borç alıyoruz. 
     
    İnsanlık 1,7 dünya, Türkiye 1,9 dünya varmış gibi yaşıyor
     
    WWF Türkiye'nin paylaştığı bilgilere göre, Dünya Limit Aşım Günü 2015 yılında 13 Ağustos, 2016'da 8 Ağustos, 2017'de ise 2 Ağustos olmuştu. Bu yıl sadece bir gün geriye gitmesi kötüye gidişin biraz yavaşladığını göstermekle beraber, durumun kritik seviyelere geldiği ve kötü gidişatın devam ettiği gerçeğini değiştirmiyor.
    Dünya Limit Aşım Günü'nün 1 Ağustos olması, insanlığın sanki 1 değil, 1,7 tane dünya varmış gibi tüketerek yaşadığını ortaya koyuyor. Her ülkenin kaynak kullanım hızı farklı olduğu için Limit Aşım Günü ulusal bazda değişiyor. Türkiye'nin ulusal limit aşım günü bu yıl 11 Temmuz oldu.  Doğal kaynaklarının sağladığı 1 yıllık potansiyeli 11 Temmuz'da tüketmiş olan Türkiye, sanki 1,9 dünya varmış gibi yaşıyor.
     
    Tablo bu şekilde fakat Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network) gidişatı düzeltecek 4 gelişim alanı paylaşıyor:

    1- Çevre dostu ulaşım
    Dünya kentlerinde otomobil kullanımı %50 azalır, otomobillerle kat edilen mesafenin %30’u toplu taşıma araçlarıyla, kalan bölümü yürüyerek veya bisikletle kat edilirse Dünya Limit Aşım Günü 12 gün ileri gidebilir.

    2- Sürdürülebilir enerji tüketimi
    Yenilenebilir enerji gibi çözümler, enerji tasarruflu ampuller ve elektrikli araçlar, günlük hayatta enerjinin bilinçli kullanımıyla karbon ayak izimiz %50 azalırsa, Dünya Limit Aşım Günü 93 gün ileri gidebilir.

    3- Gıda israfına son
    Gıda israfı %50 azalır, herkes diyetinde dünya ortalamasında kalori alır ve yerel ürünleri tercih ederse, Dünya Limit Aşım Günü 38 gün ileri gidebilir.

    4- Nüfus kontrolü

    Nüfus artışı, kaynakların aşırı kullanımını etkilediği için, bütün aileler gelecekte birer az çocuk dünyaya getirirlerse, 2050’de Dünya Limit Aşım Günü 30 gün ileri gidebilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu