YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 13 Ocak 2020

Çevre duyarlılığı bağlılık getiriyor

  • İklim değişikliği, birbiri ardına gelen olumsuz çevre haberleri, plastik katının önlenemez büyümesi ve kaynakların azalması, sürdürülebilirlik çalışmalarını artırıyor. Ancak bu çalışmalar birer hareket değil, kültürün parçası olduğunda fark yaratıyor ve çalışan bağlılığı oluşturuyor.

    İklim değişikliği, birbiri ardına gelen olumsuz çevre haberleri, plastik katının önlenemez büyümesi ve kaynakların azalması, sürdürülebilirlik çalışmalarının artışını sağlıyor. Çevreci hareketin yükselişiyle birlikte, bina tasarımından kaynak kullanımına dek çevreye duyarlılığıyla hareket eden kurumların sayısında da artış oldu. Bu duyarlılık, büyük ölçekli şirketlerde çok fazla miktarda kaynak tasarrufu anlamı taşıyor. Çok sayıda küçük ve orta ölçekli şirketin çevreci hareketi benimsemesi ise, toplamda büyük bir etki yaratabiliyor. Çevre duyarlılığı şirketlerin içinde bir proje olarak filizlense de, farkındalığın artmasına yönelik sürekli çalışmalar zamanla kültürün bir parçası haline gelebiliyor. Bu da, fark yaratmak için çok büyük bir anlam taşıyor. Fakat çevre duyarlılığı başta olmak üzere yapılan tüm sosyal sorumluluk çalışmaları, sadece bir hareket değil, kültürün bir parçası olduğunda fark yaratıyor ve çalışan bağlılığı oluşturuyor.

    Gençler sosyal sorumluluğu önemsiyor

    Yeni jenerasyon çalışanlar, anlam ve değer taşıyan işler yapmak istiyor. Çalışan bağlılığının temelinde anlam bulma, değer yaratma, aidiyet, büyüme ve memnuniyet gibi farklı faktörler var. Bir çalışanın memnun olması aynı zamanda bağlı olması anlamını taşımıyor. Bağlılık, şirket kültürüyle gelen çok daha temel motiflere bağlı. Yapılan araştırmalar, çevreye duyarlı şirketlerin şirket kültürlerinin, çalışanların bağlılığı ile ilgili büyük bir önem taşıdığını ortaya koyuyor.

    ·      Y kuşağının (18-38 yaş aralığındaki kişiler) yüzde 76’sı işe girmeden önce şirketin sosyal sorumluluk alanındaki işlerini inceliyor.

    ·      Y kuşağının yüzde 64’ü eğer bir şirket toplumsal sorumluluk konusunda istenen düzeyde değilse orada çalışmayı tercih etmiyor.

    Sadece bununla da kalmıyor; Y kuşağının yüzde 75‘i toplumsal konularda sorumluluk sahibi bir firmada çalışmak için maaşının düşürülmesini kabul edeceğini ifade ediyor.

    Liderin gündemi sürdürülebilirlik olmalı

    Etkin liderlik, çalışan bağlılığını etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor. Yeni nesil çalışanların işlerini bırakma sebeplerinin başında liderlik problemleri geliyor. Yeni neslin beklediği liderin özellikleri arasında, ortaya koyduğu vizyonun anlam ve değer taşıması büyük  önem taşıyor. Günümüzün başarılı liderlerinin gündemlerinde sürdürülebilirlik adımları ilk sıraları alıyor. Bu gündem, çalışan bağlılığı yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda rakamsal bir değer de oluşturuyor. Bağlı çalışanların iş verimliliği yüzde 17 artış gösteriyor, satış hacimleri yüzde 20’ye varan oranda yükseliyor. Tüm bu rakamlar, yüzde 21 oranında kâr anlamını taşıyor. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu