YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 26 Kasım 2020

İklim değişikliği Amazon ormanlarına yaradı

  • Colombia Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, iklim değişikliğinin Amazon yağmur ormanlarının bazı bölgelerine fayda sağladığını ortaya koydu. Araştırmaya göre; tropikal ekosistem iklim değişikliğine sanıldığından daha dirençli olabilir.

    Colombia Üniversitesi bilim insanlarının yayınladığı yeni bir araştırma, iklim değişikliği kaynaklı küresel ısınmanın Amazon yağmur ormanlarının sulak alanları ve bataklık bölgeleri için yararlı olabileceğini ortaya koydu. Daha önce, küresel ısınmanın getirdiği su kıtlığı ile toprak ve havanın kurumasının, Amazon bitkilerine büyük ölçüde zarar vereceği düşünülüyordu. Ancak araştırmaya göre; kurak mevsimin ardından özellikle sulak havzalardaki yeşil bitki popülasyonu artabilir.

    Kuru hava fotosentez verimini artırdı
    Kuru hava nedeniyle fotosentez veriminin arttığını belirten araştırmacılar, bu durum nedeniyle bitkilerin büyümesinin hızlandığını ve topraktaki besin değerinin arttığını açıkladı. Çalışma kapsamında, Güney Amerika kıtasındaki tropikal bölgelerde hava kuruluğu ve toprak nemindeki değişikliklerin fotosentez verimliliğini artırdığı ortaya kondu. Ancak, araştırmacılar sıcaklık seviyesinin bir sınırı olduğunu ve aşırı yüksek sıcaklıkların ormanın bu dirençli kısımlarına bile zarar vereceği konusunda uyardı.

    Yeşil bitki örtüsünde artış var
    Araştırma, Amazon havzasının bazı kısımlarında yeşil bitki örtüsünde artış olduğunu da gösteriyor. Çalışmanın başyazarı çevre bilimci Pierre Gentine yaptığı değerlendirmede, "Bu artış, radyasyona ek olarak atmosferdeki kuruluğa bağlı ve büyük ölçüde bitkilerin fotosentetik kapasitesindeki değişikliklerle açıklanabilir. Ağaçlar stresli hale geldikçe, su yoksunluğu telafi edebilmek için daha gelişmiş yapıda yapraklar üretmeye başlar. Sonuçlarımız, mevcut modellerin iklim değişikliği nedeniyle Amazon yağmur ormanlarındaki karbon kayıplarını olduğundan fazla hesapladığını gösteriyor. Bu özel bölgede, ormanlar aslında gelecekte bir miktar ısınma ve kuruma ile fotosentez oranlarını sürdürebilir, hatta artırabilir” ifadelerini kullandı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu