YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 02 Şubat 2021

23 yılda 28 trilyon ton buz yok oldu

  • Yapılan bir araştırma, dünyadaki buzul erime oranının tahmin edilenden çok daha hızlı şekilde gerçekleştiği ortaya koydu.

    Buzulların erime hızı, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin en kötü senaryosuyla eşdeğer noktaya gelmiş durumda. The Cryosphere dergisinde yayınlanan raporun
    baş yazarı Thomas Slater, su seviyesindeki yükselmenin kıyı kesimlerde yaşayanlar üzerindeki etkisinin bu yüzyılda oldukça yüksek olacağını söyledi. 1994 ve 2017 yılları arasında yaklaşık 28 trilyon ton buz yok oldu. Bunun üçte ikilik kısmı atmosferdeki sıcaklık, kalan üçte birlik kısmı ise artan deniz sıcaklığı sebebiyle yaşandı.

    Deniz seviyesi 35 mm yükseldi
    1990'lı yıllarda yıllık 0.8 trilyon ton buzun eridiği ancak 2017’ye kadar bu miktarın yılda 1.2 trilyon tona çıktığı tahmin ediliyor. Bu da, bu dönemde yaşanan buz kayıplarının küresel deniz seviyesini 35 mm yükselttiği anlamına geliyor.
    Yakın gelecekte buz erime oranının hızlanmaya devam edeceği tahmin ediliyor. NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından Grönland'da yapılan bir çalışmada, bölgedeki 74 büyük buzulun zayıfladığı ortaya konmuştu. Science Advances'te yayınlanan bir araştırmada, bilim insanlarının okyanusların buzullara yaptığı alttan kesmeyi hesaplamada başarısız olduğu ifade edilmişti.

    Kaynak: Webtekno

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu