YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 27 Mayıs 2021

Uzun çalışma saatleri ölüm riskini artırıyor

  • Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre; 2016’da uzun çalışma saatleri inme ve kalp hastalığına bağlı 745 bin ölüme neden oldu.

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 18 Mayıs’ta yayınladığı son göstergelere göre; uzun çalışma saatleri, 2000 yılından beri yüzde 29 artarak, 2016 yılında inme ve iskemik kalp hastalığına bağlı 745 bin ölüme yol açtı. DSÖ ve ILO hesaplamalarına göre; uzun saatler çalışmakla ilişkili sağlık kaybı ve ölümlere yönelik ilk küresel analizde, haftada 55 saatten fazla çalışmaya bağlı olarak 2016 yılında 398 bin kişinin inmeden, 347 bin kişinin de kalp hastalığından hayatını kaybettiği tespit edildi. 2000 ile 2016 yılları arasında, uzun çalışma saatlerine bağlı kalp hastalığından ölümlerin sayısı yüzde 42, inmeden ölümlerin sayısı ise yüzde 19 arttı.

    Hastalık yükü erkeklerde daha belirgin
    İşle ilgili hastalık yükü özellikle erkeklerde (ölümlerin yüzde 72'si erkeklerde meydana geliyor), Batı Pasifik ve Güneydoğu Asya bölgelerinde yaşayan kişilerde ve orta yaşlı veya yaşlı çalışanlarda belirgin. Kaydedilen ölümlerin çoğu, 45-74 yaşları arasında haftada 55 saat veya daha fazla çalışmış olup, 60-79 yaşları arasında hayatını kaybeden kişilere ait. Uzun çalışma saatlerinin işle ilgili olduğu tespit edilen hastalık yükünün yaklaşık üçte birinden sorumlu olduğu artık bilindiği için, en büyük meslek hastalığı yüküne sahip risk faktörü olarak belirlendi. Bu, düşüncenin insan sağlığına yönelik nispeten yeni ve daha psiko-sosyal bir mesleki risk faktörüne doğru kaymasına sebep oluyor.

    Toplam nüfusun yüzde 9’unu oluşturuyor
    Analiz, haftada 55 saat veya daha fazla çalışmanın, haftada 35-40 saat çalışmaya kıyasla, tahmini yüzde 35 daha yüksek inme riski ve yüzde 17 daha yüksek iskemik kalp hastalığına bağlı ölüm riski ile ilişkili olduğu sonucuna varıyor. Dahası, uzun saatler boyunca çalışan insan sayısı artıyor ve şu anda küresel olarak toplam nüfusun yüzde 9'unu oluşturuyor. Bu eğilim, daha da fazla insanı mesleğe bağlı engellilik ve erken ölüm riskiyle karşı karşıya getiriyor. Bu yeni analiz, koronavirüs salgınının çalışma saatlerini yönetme konusuna ışık tutmasıyla ortaya çıkıyor. Pandemi, çalışma süresinin artması eğilimini besleyebilecek gelişmeleri hızlandırıyor.

    Hiçbir iş inme ve kalp hastalığı riskine değmez
    DSÖ Genel Direktörü Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının birçok insanın çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirdiğini söyledi. Ghebreyesus, "Uzaktan çalışma, birçok sektörde norm haline geldi ve genellikle ev ile iş arasındaki sınırları bulanıklaştırdı. Buna ek olarak, birçok işletme paradan tasarruf etmek için küçülmeye veya operasyonları kapatmaya zorlandı ve hâlâ maaş bordrosunda olan insanlar daha uzun saatler çalışmak zorunda kaldı. Hiçbir iş, inme veya kalp hastalığı riskine değmez. Hükümetler, işverenler ve çalışanlar, çalışan sağlığını korumak için sınırlar belirlemek konusunda anlaşmak için birlikte çalışmalı" şeklinde konuştu. Dünya Sağlık Örgütü Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Doktor Maria Neira da şunları söyledi: "Haftada 55 saat veya daha fazla çalışmak ciddi bir sağlık tehlikesi. Şimdi hepimizin; hükümetlerin, işverenlerin ve çalışanların uzun çalışma saatlerinin erken ölüme yol açabileceği gerçeğini fark etme zamanı".

    Haftalık çalışma 55 saati geçmemeli
    Hükümetler, işverenler ve çalışanlar, çalışan sağlığını korumak için şu önlemleri alabilir:
    • Hükümetler, zorunlu fazla mesaiyi yasaklayan ve çalışma süresinde azami sınırlar koyan kanunları, düzenlemeleri ve politikaları yürürlüğe koyabilir, uygulayabilir ve yaptırım uygulayabilir.
    • İşverenler ve mesleki temsilcilikler arasında yapılacak ikili veya toplu pazarlık sözleşmeleri, çalışma zamanını daha esnek hale getirirken, aynı zamanda azami çalışma saatleri üzerinde anlaşmaya varılmasını sağlayabilir,
    • Çalışanlar, çalışılan saat sayısının haftada 55 veya daha fazla olmamasını sağlamak için çalışma saatlerini paylaşabilir.


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu