YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 11 Temmuz 2021

“Asıl mesele insanlar rakamlar değil”

  • Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) 2021 Dünya Nüfus Günü’nü “Yanıt; haklar ve seçimler. İster artış ister düşüş yaşansın; değişen doğurganlık oranlarının çözümü, herkes için üreme sağlığı ve haklarına öncelik vermek” temasıyla kutladı.

    Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), 11 Temmuz 2021 Dünya Nüfus Günü’nde yayınladığı açıklamayla COVID-19 salgınının dünya nüfusu üzerinde kalıcı sonuçları olabileceğine dikkat çekti. Açıklamaya göre; pandemi sürecinde özellikle sağlık sistemlerinin yetersiz olduğu ülkelerde, üreme sağlığı hizmetlerine ve aile planlaması yöntemlerine erişimde yaşanan aksaklıklar, doğum oranlarında önemli değişikliklere neden oldu. Bazıları, çocuk doğurmayı ertelerken, bazı yerlerde ise sağlık hizmetlerindeki aksaklıklar istenmeyen gebeliklere yol açtı. Türkiye’nin de arasında bulunduğu pek çok Avrupa ülkesinde, doğum oranlarında yüzde 10’un üzerinde keskin bir düşüş yaşandı. Bu doğrultuda, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, UNFPA, 2021 Dünya Nüfus Günü temasını “Yanıt; haklar ve seçimler. İster artış ister düşüş yaşansın; değişen doğurganlık oranlarının çözümü, herkes için üreme sağlığı ve haklarına öncelik vermek” olarak belirledi.

     

    Kadınlar ve kız çocukları yine dezavantajlı konumdalar

    UNFPA’ya göre devam eden COVID-19 salgını, küresel olarak sağlık sistemlerindeki zayıflıkları ortaya çıkardı ve kadınlar ve kız çocukları için cinsel sağlık ve üreme sağlığına ilişkin bilgilerin ve hizmetlerinin sağlanmasında ciddi aksamalara ve zorluklara neden oldu. COVID-19 pandemisi aynı zamanda, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti de besledi, şiddet vakaları özellikle kapanma dönemlerinde yükseldi. Bu dönemde, çocuk yaşta evlilik ve kadın sünneti ile mücadele programlarında da aksamalar yaşadığından, bu zararlı uygulamalarda da artış gözlendi.

    Bu çerçevede, doğurganlık oranları konusundaki endişeler de arttı. Büyük ölçüde yüksek gelirli ülkelerden elde edilen mevcut verilerin analizleri, hamileliği geciktiren veya doğurganlık planlarını değiştiren durumlar nedeniyle, COVID-19'un Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bazı ülkelerde doğurganlık düşüşünü hızlandırdığını gösterdi.

     

    Kadınlar güçlendirilmeli

    UNFPA, karar vericileri, doğurganlık ve demografik değişimlere, cinsel ve üreme sağlığı bilgilerine ve hizmetlerine erişim başta olmak üzere, tüm insanların cinsel ve üreme sağlığına ve haklarına öncelik vererek yanıt vermeye çağırıyor.

    Pandemiden önce bile, dünyada kadınların yalnızca yüzde 55'inin sağlık hizmetlerine erişim, aile planlaması veya cinsel ilişki konusunda kendi kararlarını verebildiği göz önüne alındığında, sağlık sistemlerinin kriz dönemlerinde cinsel ve üreme sağlığı konusunda desteklenmesi ve bu hizmetlerinde zaruri olarak sınıflandırılması daha büyük bir önem kazanıyor. Kadınlar, bedenleri ve doğurganlıkları üzerinde sınırsız seçim yapabilmeleri için eğitimsel, ekonomik ve politik olarak güçlendirilmesi gerekiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu