YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 13 Haziran 2022

İklim kriziyle savaşın maliyeti yüzde 800 arttı

  • Oxfam, son 20 yılda küresel ısınmanın getirdiği sonuçlar nedeniyle iklim felaketleri için gerekli fon miktarının yüzde 800 seviyesinden daha fazla bir oranda arttığını açıkladı.

    İngiltere merkezli uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, son 20 yılda küresel ısınmanın getirdiği sonuçlar nedeniyle iklim felaketleri için gerekli fon miktarının yüzde 800 seviyesinden daha fazla bir oranda arttığını açıkladı. The Guardian'ın haberine göre, Oxfam'in raporunda bu miktarın sadece yarısının donör ülkeler tarafından karşılandığı belirtildi. Buna göre; yoksul ülkeler son beş yıl içinde 63-75 milyar dolar tutarında acil insani yardım talebinde bulundu ancak 35-42 milyar dolar tutarında yardım alabildi. Oxfam bu durumu kınayarak, söz konusu miktarın ‘acı verecek derecede yetersiz’ olduğunu belirtti.

    Finansal eksiklik kabul edilemez
    Oxfam'ın İngiltere temsilcisi Danny Sriskandaraja, finansal eksikliği ‘kabul edilemez’ bulduğunu söyleyerek, “Zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin değişen iklime adapte olmasına yardımcı olmak için yılda 100 milyar dolar finansman sağlama sözünü tutmuyor. İngiltere gibi varlıklı ülkelerin, karbon emisyonları nedeniyle oluşan zarar için tüm sorumluluğu üstlenmeleri ve iklim değişikliğinin fakir ülkelerde yarattığı zarar karşısında yeni finansmanlar sağlamaları gerekiyor” açıklaması yaptı.

    Felaket oranı yüzde 40 artacak
    Oxfam'ın raporuna göre, Birleşmiş Milletler (BM) ilk defa 2017’de insani yardım taleplerinin nedenleri arasında iklim değişikliğini ‘ana faktörden’ biri olarak açıkladı. 2000’de bu taleplerin yüzde 35.7'sinin iklim kaynaklı olarak belirtilirken, 2021’e gelindiğinde bu rakam yüzde 78'e çıktı. Birleşmiş Milletler'in (BM) tahminlerine göre, önümüzdeki sekiz yıl içinde iklim felaketlerinin sayısı yüzde 40 artış gösterecek.

    Zengin ülkeler yüzde 37'den sorumlu
    Oxfam'ın raporunda, Somali, Etiyopya, Kenya ve Güney Sudan'ın kuraklık nedeniyle büyük bir tehlike altında olduğunun altı çizilirken, bu dört ülkenin toplam küresel karbon emisyonunun sadece yüzde 0.1'ine sebep olduğu belirtildi. Ancak dünyadaki zengin ülkeler, toplam emisyonların yüzde 37'sinden sorumlu. BM İklim Müzakereleri En Az Gelişmiş Ülkeler (LDCs) Başkanı Madeleine Diouf Sarr, Oxfam raporunun sonuçlarının çok ‘çarpıcı’ olduğunu belirterek, iklim krizi konusunda zengin ülkelerin sorumluluk alması çağrısında bulundu. Sarr, “Zengin ülkelerin bu kriz konusunda tarihi bir sorumluluğu var. Neden yarattıkları pisliği temizleme konusunda katkıda bulunmuyorlar?” tepkisi verdi. ‘Save the Children’ (Çocukları Koruyun) isimli yardım kuruluşu dün yaptığı açıklamada, Somali'nin son 40 yılın en kötü kuraklığı ile karşı karşıya olduğu ve bu nedenle ülkedeki yarım milyondan fazla insanın evlerini terk ettiğini duyurmuştu. Somali'de 2011 yılında uzun süreli bir kuraklık nedeniyle kıtlık krizi baş göstermiş, yarısından fazlası çocuk olmak üzere 250 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu