YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 06 Kasım 2023

1.5 derecede hedefinde neredeyiz?

  • Araştırmalar, küresel ısınma seviyesini 1.5 santigrat derecede sabit tutma hedefinin, 2029'a kadar geri dönülemeyecek biçimde aşılabileceğini ortaya koydu.

    ‘Nature Climate Change’ adlı dergide yayımlanan araştırmada, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) yayımladığı rapordaki veriler yeniden incelendi. Bu kapsamda, IPCC'nin raporunda yalnızca 2020'ye kadar olan verilere ilaveten, son 3 yıldaki tahmini karbon emisyonu ile ısınmayı etkileyen karbon dışı faktörlerin rolü de düşünülerek yeniden hesaplamalar yapıldı. Araştırmacılar, fosil yakıt kullanımının küresel ısınmayı ‘2 kat daha hızlandırdığını’ vurgulayarak, Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen ısınmayı 1.5 santigrat derecede sabit tutma eşiğinin uzun yıllar sonra değil, 2029'a kadar geri dönülemeyecek şekilde aşılabileceğini tespit etti. Atmosferdeki karbondioksit ve diğer gazların dünyadaki radyasyonu hapsederek sera gazı etkisi yarattığına ve bu nedenle sıcaklıkların yükselmesine neden olduğuna işaret eden araştırmacılar, sıcaklıkları uzun süre mevsim normallerinin üstünde tutmaya yetecek kadar sera gazı salınmış olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

    Karbon bütçesi tahmin edilenden fazla azaldı
    ‘Dünyanın yalnızca 500 milyar ton daha karbon salabileceği’ tespitine ilişkin de yeni hesaplamalar yapan araştırmacılar, bu rakamın daha az olduğunu öngördü. Araştırmacılar, önemli ölçüde hava kirliliğine neden olan ve genellikle fosil yakıt kullanımı sonrası ortaya çıkan ‘aerosol’ isimli isli parçacıkların güneş ışığını geri yansıtarak atmosferin soğumasına ‘tahmin edilenden daha fazla’ yardımcı olduğunu tespit etti. Araştırmacılar, aerosollerin çeşitli nedenlerden dolayı azalmasının küresel ısınmanın 1.5 santigrat derece ile sabitleme hedefi için belirlenen karbon bütçesinden 100 milyar ton azalma anlamına geldiğini ifade etti. Diğer etkenlerle birleştirildiğinde toplam karbon bütçesinin 250 milyar tona indiğini kaydeden araştırmacılar, 1.5 santigrat derecenin aşılmasından kaçınılacaksa, küresel karbon emisyonlarının 2050'ye kadar değil, 2034'e kadar sıfırlanması gerektiğini vurguladı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu