YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 15 Ocak 2024

Aşırı sıcak veya soğuk stresi bebeklerin doğum ağırlığını etkiliyor

  • Araştırmalar, özellikle hamileliğin son dönemlerinde maruz kalınan aşırı sıcak veya soğuk stresinin, doğacak bebeklerin doğum ağırlıklarını etkileyebileceğini ortaya koydu.

    Perth'teki Curtin Nüfus Sağlığı Okulu'nda yapılan yeni bir çalışma, özellikle hamileliğin son dönemlerinde maruz kalınan aşırı sıcak veya soğuk stresinin, doğacak bebeklerin doğum ağırlıklarını etkileyebileceğini gösteriyor.

    İşte çalışmadan şaşırtıcı bulgular:
    • Çalışma, Batı Avustralya'da 2000-2015 yılları arasında gerçekleşen 385 binden fazla gebeliği inceledi.
    • Farklı sıcaklık koşullarına maruz kalmış hamile kadınların bebeklerinin doğum ağırlıkları üzerindeki etkileri Evrensel Termal İklim Endeksi (UTCI) kullanılarak analiz edildi.
    • Hamilelik sırasında aşırı sıcak veya soğuk stresine maruz kalmanın, anormal doğum ağırlığı riskini artırdığı belirlendi.
    • Termal strese maruz kalmanın dehidrasyonu (vücudun aşırı sıvı kaybetmesi) artırarak gelişmekte olan bebeklerin sağlığını olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.

    Üreme sağlığını da etkiliyor
    Araştırma, iklim değişikliğinin sadece çevresel etkilerle sınırlı kalmayıp aynı zamanda üreme sağlığını da etkileyebilecek bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. Bulgular, iklim krizinin sağlık alanında nasıl geniş bir etki yelpazesi yarattığını ve özellikle hassas grupların daha fazla risk altında olduğunu bir kez daha kanıtlıyor ve doğacak nesillerin sağlığı için alınması gereken önlemleri vurguluyor. Araştırma, bebeklerin sağlıklı bir başlangıç yapabilmesi için iklim değişikliğiyle mücadelede atılacak adımların ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu