YUKARI

Sürdürülebilirlik Kütüphanesi

Yazar: Jonathan Dawson | Eklenme Tarihi: 26 Temmuz 2012

Ekoköyler

  • Sürdürülebilirlik üzerine çalışan bir eğitmen ve çevre aktivisti olan Jonathan Dawson, kaleme aldığı "Ekoköyler: Sürdürülebilirliğin Yeni Ufukları" kitabı ile tüm dünyada hızla yayılan ekoköy hareketini tanıtmayı hedefliyor.

    "Dünya şu anda büyük bir dönüm noktasındadır. Yaklaşan enerji kıtlığı, toplumlara, ekoköylerin öncülüğünü ettiği şekilde yeniden şekillenmekten başka çok az şans tanımaktadır. Ekoköyler kimi açılardan çok farklı dursalar da, aynı zamanda kendilerini ana akıma eskisine nazaran çok daha yakın hissetmektedir. Bir zamanlar gelenekçi komşularının 'hippiler ve kaçıklar' olarak dalga geçtiği bu topluluklar, bugün yeşil teknolojilerini incelemeye gelen resmi heyetleri ağırlamaktadır."

    Sürdürülebilirlik üzerine çalışan bir eğitmen ve çevre aktivisti olan Jonathan Dawson, kaleme aldığı "Ekoköyler: Sürdürülebilirliğin Yeni Ufukları" kitabı ile tüm dünyada hızla yayılan ekoköy hareketini tanıtmayı hedefliyor. Bir süre Küresel Ekoköyler Ağı'nın (GEN) başkanı olarak da görev yapan Dawson, ekoköy hareketinin toplumlara değer kazandıran mevcut ve potansiyel katkılarını göstermenin yanı sıra bu hareketin nasıl daha sürdürülebilir bir dünya sağlayabileceğini de örneklerle anlatıyor.

    Dawson öncelikle ekoköyleri tarihsel ve kültürel bağlamda ele alıyor. "Bilinçli Topluluk" hareketi olarak adlandırabileceğimiz topluluk tasarımlarının milattan önceki yıllardan beridir çeşitli coğrafyalarda ortaya çıktığını öğreniyoruz. Sonrasında ise, şu anda dünyada aktif olarak işleyen başlıca ekoköyleri tanıyoruz. Bu ekoköyler arasında Hindistan'da bulunan Auroville, Senegal'den Mbam ve Faoune, Almanya'dan Sieben Linden, ABD'den Ithaca, Brezilya'dan Ecoovilla gibi örnekler yer alıyor.

    Ekoköyleri etkinlik alanlarına göre de inceleyen Dawson, bize verdiği örneklerle sürdürülebilir toplumun sadece çevreye duyarlı bir yerleşke tasarımı olmadığını, çeşitli sosyal sürdürülebilirlik konularını da kapsadığını hatırlatıyor. Kendi kendine yeten yerleşke, çevre dostu bir tasarım içerisinde kendi gıdasını üretebilen bir topluluk anlamına gelmiyor sadece. Bu topluluklar sürdürülebilir yerel ekonomilere destek veriyorlar, bulundukları bölgede ekolojik onarım çalışmaları yapıyorlar, sosyal katılımcılığı ve bütüncül eğitimi destekliyorlar, uluslararası platformlarda barışı savunuyorlar.

    Sürdürülebilir, barışçıl ve eşitlikçi bir gelecek yaratmak için yıllar önce yola çıkan ve şu anda böyle bir geleceği yaşayan bu topluluklar, insanoğlunun dünyaya zarar vermeden nasıl hayatta kalabileceğine dair somut çalışmalarıyla hepimize örnek olacak gibi görünüyor…

    Yayın Yönetmeni: İrem Çağıl
    Çeviri: Deniz Dinçer
    Düzelti: Can Cankoçak
    Kapak Tasarımı: Erasmo Ciufo
    Kapak İllüstrasyonu: İrem Çağıl
    Yayınevi: Sinek Sekiz Yayınevi

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu