YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Yazar: Editör | Eklenme Tarihi: 30 Ağustos 2014

Yenilebilir damla Ooho pet şişe tüketimini azaltabilir

  • Şehir hayatında şişelenmiş su endüstrisinden uzak kalmak pek mümkün görünmüyorsa, yenilebilir damla Ooho, bu soruna çözüm olmaya aday.

    Sürdürülebilir geleceğin yenilenebilir enerji ve kaynaklarla geleceğine inandığımız için Çevreciyiz’de “yenilenebilir” kelimesini sıkça kullanıyoruz. Bugün biraz farklı bir kelime deneyip “yenilebilir” bir kaynağı inceleyeceğiz.

    Moleküler gastronomi örnek alınarak geliştirilen Ooho, biyoçözünür şişe olarak kullanıldıktan sonra yenilebiliyor. Şişe dememiz kafanızı karışmasın zira Ooho içi su dolu bir damlayı andırıyor. Eğer yemek istemezseniz yine sorun değil çünkü doğada çözündüğü için Ooho çöpe atılabiliyor. Bu minik damla, doğanın başına pet şişelerinki kadar büyük dert açmıyor. (Tasarımcı Gonzales, pet şişelerin %80’inin geri dönüştürülmediğine dikkat çekiyor.)

    Londralı tasarım öğrencileri Rodrigo Garcia Gonzalez, Pierre Paslier ve Guillaume Couche’nin geliştiridiği Ooho’nun jelatin membranı kolayca üretilebiliyor. O kadar ki verilen tarifle siz de kendi mutfağınızda yapmayı deneyebilirsiniz. Bu özelliğinin üzerine ekonomik, sağlam, hijyenik, biyoçözünür ve yenilebilir olmayı da ekleyen Ooho, 2014 Lexus Tasarım Ödülü’nü alıyor.

    Ooho’nun yapımında Türkçe’ye küreleştirme olarak çevirilebilecek “spherification” yöntemi kullanılıyor. Sıvı bir ürüne küre şeklini aldırmak için kullanılan bu yöntem ünlü el Bulli restoranında kullanılmasıyla dünyada çok tanınır hale gelmişti. Moleküler gastronominin bu yönteminden ilham alan tasarımcılar, suyu ambalajın içine donmuş olarak koyuyor. Böylece hem daha büyük bir küre yaratılıyor hem de membranın içeriği suya geçmiyor. Ooho’nun yenilebilir membranıysa yosun ve kalsiyum klorürden yapılıyor.
     
    Tasarımcıları, Ooho’yu ticari üretime hazırlamanın yollarını arıyor. Böylece pet şişeler gibi kutu veya şrinkle Ooho dağıtımı yapmak mümkün olabilir. Küresi çift katmanlı olduğu için, suyun kalitesini bozmadan ara bölüme etiket eklenebileceği belirtiliyor. Bu haliyle Ooho, pet şişeler için kolay ve ucuz bir alternatif olacak gibi görünüyor. Su üreticilerinin en büyük maliyet kaynaklarının pet şişe olmasının da Ooho’yu su endüstrisi için cazip hale getirmesi umuluyor.

    Ambalajların temiz tutulması ve taşıma esnasında üzerinize su bulaşabilecek olması Ooho’nun dezavantajları olarak gösteriliyor. Bununla beraber pet şişeleri hayatımızdan çıkaracak olması düşünüldüğünde, bu kadarlık kusur göze pek de büyük gelmiyor.

    Güncelleme @2017Nisan: Ooho, 1000 yatırımcıdan 3 günde topladığı 1 milyon dolar'lık fonla ürünün ticarileşmesine odaklanacak kaynağı bulduğunu açıkladı. 

    Ooho hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilir veya kendi mutfağınızda kendi Ooho’nuzu yapmak için bu videoyu izleyebilirsiniz:


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu