YUKARI

İklim Değişikliği

Yazar: Editör | Eklenme Tarihi: 14 Aralık 2014

New York Orman Deklarasyonu ormansızlaşmaya son vermeyi hedefliyor

  • New York Orman Deklarasyonu'nun karbon emisyon hedefleri, dünyadaki tüm otomobillerin trafiğe çıkmaması etkisini yaratacak boyutta. Peki ormansızlaşmanın önüne nasıl geçilecek?

    Bu yıl gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi'nin bir sonucu da New York Orman Deklarasyonu'nun açıklanması oldu. 130'dan fazla devlet, global şirket ve sivil toplum kuruluşunun imzaladığı deklarasyon doğal orman kaybını 2020'ye kadar azaltmayı ve 2030 yılına kadar tamamen sona erdirmeyi hedefliyor.

    Deklarasyonun hukuki bağlayıcılığı olmasa da, gelecek yıl Paris'te düzenlenecek iklim zirvesi öncesi hem hükümetleri hem de şirketleri ormansızlaşma konusunda daha acil adımlar atma konusunda teşvik etmesi bekleniyor.

    WWF Başkanı Carter Roberts, her on saniyede sekiz futbol sahası kadar orman kaybettiğimizi belirtiyor. Ağaçlar karbon tuttuğu için yakma veya kesme gibi yöntemlerle yapılan ormansızlaşma esnasında atmosfere ciddi oranda karbon salımı gerçekleşiyor. Bu nedenle ormansızlaşmanın iklim değişikliği üzerinde etkisi büyük. Deklarasyon hedefine ulaşırsa, karbon emisyonunda görülecek azalma, dünyadaki tüm otomobillerin trafikten kalkması etkisini yaratacak kadar büyük.

    Deklarasyonda dikkat çeken noktalardan biri de, özel sektör katkısı. Gıda, kağıt, finans gibi pek çok farklı sektörden Kellogg’s, Marks & Spencer, Barclays, Nestle gibi şirketler, tedarik zincirlerinden kaynaklanan ormansızlaşma etkisini azaltmayı hedefliyor. Gıda sektöründeki önemli adımlara göz atarsak:

    - Gıda sektöründeki önemli hammaddelerden olan palmiye yağı, bilindiği gibi aynı adlı ağacın ürünü. Palmiye ağaçları verimsizleştiğinde tarlalar yakılıyor. Dünyadaki en önemli ormansızlaşma faaliyetlerinden biri olarak gösterilen palmiye yakımının önüne geçmek için, 20'den fazla gıda firması kullandıkları palmiye yağını ormansızlaşmaya neden olmaksızın tedarik edeceklerinin altına imza attı. Bu firmalar arasında dünyanın en büyük üç palmiye yağı firması da var. Cargill'in de aralarında bulunduğu bu firmalar, dünyanın en büyük palmiye yağı tedarikçisi olan Endonezya'daki ormansızlaşmanın önüne geçmek için hükümet nezdinde girişimlerde bulunmayı da hedefliyor. 

    Endonezya gibi deklarasyonu destekleyen diğer ülkelerin vaatleri ise aşağıdaki gibi:

    - Almanya, Norveç ve İngiltere'nin ormansızlaşmanın önüne geçmek isteyen ülkelere büyük çaplı ekonomik teşvikler vermesi bekleniyor.
    - Peru ve Liberya, gelişmiş ülkelerin vereceği bu tarz teşviklerle ülkelerindeki ormansızlaşmayı %80 azaltabileceklerini vaat ediyor.
    - Kongo, Etiyopya, Guatemala, Uganda gibi birçok ülkeyse ormansızlaşmış 30 milyondan fazla alanı eski haline getireceklerinin sözünü veriyor.
    - Birçok Avrupa ülkesi, palmiye yağı, soya, et ve kereste gibi ürünlerin sürdürülebilir olarak temin edilmesi için düzenlemeler getiriyor.
    - Tüm bunlara ek olarak, Asya, Afrika, Orta Amerika ve Amazon havzasındaki yerli halklardan oluşan global koalisyon, kendi yönetimlerindeki 400 milyon hektardan fazla tropik ormanı koruma güvencesi veriyor.

    New York Orman Deklarasyonu'nun tüm bu imzalarla ormansızlaşmanın önüne geçmesi umuluyor. Bununla beraber Rusya, Brezilya, Kanada ve Malezya gibi orman zengini ülkelerin deklarasyona imza atmaması beklentileri kısıtlıyor.

    Deklarasyon hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu