08.05.2008 NTVMSNBC
İZMİR - Rüzgar sörfçülerinin gözde merkezi Alaçatı bu özelliğini kaybetmek üzere mi? Yıldız Teknik Üniversitesi’nin araştırmasına göre, Alaçatı koyu liman mendireğinin yol açtığı hızlı kumlanma nedeniyle bir süre sonra göle dönüşebilir. Koyun ağzı kapanacağı için 20 yıl sonrasında sörf yapmak imkansız hale gelebilir.
Öğretim üyelerinden dikkat çeken açıklamalar
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Burası bir bataklığa dönüşünce turizm merkezi olmaktan çıkacak” derken, YTÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Ali Kılıç, “Alaçatı’yı korkunç bir gelecek bekliyor, önümüzdeki yıllarda Alaçatı’yı böyle göremeyeceksiniz” uyarısında bulundu. Rüzgar sörfü için dünyanın en iyi üçüncü koyuna sahip olan Alaçatı’da araştırma yapan uzmanlar, Alaçatı limanı ile mendireğin, rüzgar ve akıntının taşıdığı kumu koyun ağzında biriktirdiğini belirledi.
Balıkçı barınağı olarak yapılan ve dört yıl önce marina haline getirilen Alaçatı Limanı’nın koyda yol açtığı değişiklik hava ve uydu fotoğraflarıyla da belgelendi. Bölgenin 2000 ve 2008 yılında havadan çekilen fotoğraflarında koyda kumun yarattığı sığlaşma fark edilebiliyor.
Alaçatılılar’a, ‘Bodrum’a Çeşme’ye bakıp ders almalılar’ uyarısında bulunan Yrd. Doç. Ali Kılıç, “Alaçatı bu şekilde varlığını 25 yıl sürdüremez” dedi.
Yerel yöneticileri tespitleri kabul etmiyor
Uzmanların tezine farklı yaklaşan Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, denizin sığlaşması durumunda bunun rüzgür sörfünü yeni öğrenenler için bir avantaj olacağını savunuyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/445429.asp
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
BM Okyanus Konferansı umut verdi, ama asıl mesele: Bu sözlerin arkasından somut adımlar gelecek mi?
Net sıfır emisyon hedefinin ertelenmesi, dünyayı bin yıl sürecek aşırı sıcaklık dalgalarına mahkûm...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013