16.02.2009 Radikal
ANKARA - Amerikalı bilim adamları, endüstriyel sera gazının artmasından ötürü dünyanın tahmin edilenden daha hızlı ısınacağı ve bunun önemli ölçüde gelişmekte olan ülkelerdeki kömür tüketiminin artmasından kaynaklandığı uyarısında bulundu.
Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD’de düzenlenen bir bilimsel toplantıda konuşan uzmanlar, yüksek sıcaklıkların eko sistemde çeşitli yansımaları tetikleyeceğini belirterek, 2000’den bu yana fosil yakıtlardan çıkan gazın 2007’de Birleşmiş Milletler tarafından yapılan tahminlerin çok ötesine geçtiğini kaydettiler.
BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Kurulunun üyesi, Stanford Üniversitesinden Carnegie Küresel Ekoloji Bölümü Vakfının kurucu direktörü Christopher Field, sera gazı etkisine yol açan gazların emisyon düzeyindeki yükselişin büyük ölçüde gelişmekte olan ülkelerdeki kömür tüketiminin giderek artmasından kaynaklandığını savundu.
Küresel ısınma muhalifi eski astronot
Öte yandan, Ay’da yürüyen Amerikalı astronotlardan Harrison Schmitt, insanın küresel ısınmanın nedeni olduğuna inanmadığını bildirdi.
New York’ta gelecek ay yapılacak Uluslararası İklim Değişikliği Konferansı’nda konuşma yapacak 70 muhalif arasında yer alan eski New Mexico senatörü Schmitt, doğal etkenlerle karşılaştırıldığında insan faktörünün küresel ısınmaya yol açtığını düşünmediğini belirterek, "Fosil yakıt kullanımının karbondioksit düzeyini, sıcaklığı ve deniz seviyesini yükselttiği görüşünü reddeden bilim adamlarının gözleri korkutuluyor ve yıldırılıyorlar" görüşünü savundu. Uzayın keşfi ile ilgili çalışmalar yapmak üzere kurulan The Planetary Society adlı kar amacı gütmeyen vakıftan küresel ısınmanın insan faaliyetinden kaynaklanmadığını savunduğu için kısa süre önce istifa eden Schmitt, kendisi gibi düşünen pek çok bilim adamı bulunduğunu savundu. (aa)
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=921987&Date=17.02.2009&CategoryID=85
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
Hükümetlerin fosil yakıt üretim planları, Paris Anlaşması hedefleriyle çelişiyor; 2030’da gerekenin...
Norveç açıklarında kurulan Northern Lights tesisi, Avrupa’dan toplanan karbondioksiti Kuzey 2600...
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizi kakao üretimini tehdit ediyor. Çikolatasız bir geleceği önlemek için bilim insanları...
Net sıfır emisyon hedefinin ertelenmesi, dünyayı bin yıl sürecek aşırı sıcaklık dalgalarına mahkûm...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013