18.06.2009 CNN Türk
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünyada olumsuz çevre etkenlerinden dolayı göç etmek zorunda kalan insanların sayısının 24 milyona ulaştığının tahmin edildiğini bildirdi.
Genel Sekreter Ban 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolasıyla yayınladığı yazılı mesajda, dünya yüzeyinin üçte birini etkisi altına alan çölleşme ve verimli toprakların kaybının bir milyar insanın gıda kaynaklarını, refahını ve kalkınmasını tehdit ettiğini belirtti.
Uzun süren kuraklık ve açlık gibi olumsuz çevre etkenlerinden dolayı göç etmek zorunda kalan insanların sayısının 24 milyona ulaştığına inanıldığını bildiren Ban, bu sayının 2050 yılında 200 milyona çıkmasından endişe duyulduğunu ifade etti.
Bu yılki Dünya Çölleşmeyle ve Kuraklıkla Mücadele Günü etkinliklerinin çölleşmenin ulusal ve bölgesel istikrara karşı oluşturduğu tehditlere dikkati çekme amacı taşıdığını de belirten Ban, mesajında şunları kaydetti:
"Dünyanın tarıma elverişli topraklarının neredeyse üçte biri son 40 yıl içerisinde verimsizleşti ve insanlar tarafından terk edildi. Dünya genelinde tarım arazilerinin yaklaşık dörtte üçü şu ya da bu şekilde çölleşme işareti veriyor. Bu gelişmelerin tek nedeni ise iklim değişikliği değil. Esasen tarım uygulamalarımızı ve su kaynaklarımızı değerlendirme yöntemlerimizi yenilememiz gerekiyor.
Dünya liderleri iklim değişikliği ile mücadele konusunda bir anlaşmaya varmak için aralık ayında Kopenhag'da bir araya geldiklerinde söz konusu küresel soruna bir çözüm bulabilirler. İklim değişikliği ile mücadele ederek çölleşmeyi tersine çevirebileceğimizi, tarımda verimliliği artırabileceğimizi, yoksulluğu azaltabileceğimizi ve küresel güvenliği güçlendirebileceğimizi unutmayalım."
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
Hükümetlerin fosil yakıt üretim planları, Paris Anlaşması hedefleriyle çelişiyor; 2030’da gerekenin...
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizi kakao üretimini tehdit ediyor. Çikolatasız bir geleceği önlemek için bilim insanları...
Net sıfır emisyon hedefinin ertelenmesi, dünyayı bin yıl sürecek aşırı sıcaklık dalgalarına mahkûm...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013