06 Haziran 2011 Ntvmsnbc
TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemalettin Küçük, adım adım Türkiye'yi gezerek siyanürle altın aranmanın insanlığa bir yararı bulunmadığını, bir felaket olduğunu anlattıkların söyledi.
Küçük, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz'de siyanürle altın aranması konusunda felaketin boyutunun gittikçe genişlediğini ileri sürerek, Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Bahçeler köyünde, Giresun'un Bulancak ilçesinde, Trabzon'un Tonya, Maçka, Yomra ve Sürmene ilçeleri ile Rize'nin Çayeli ilçesi gibi Karadeniz'de bir çok yerde siyanürün kullanılmasının planlandığını savundu.
Altın çıkarma işleminin Gümüşhane'ye, Bergama'ya, Erzincan'a ne zenginlik kazandırdığını soran Küçük, şöyle konuştu:
''Gitmiş oldukları bölgeyi insansızlaştırmışlardır, tarımı yok etmişlerdir, toprakları kirleşmişlerdir ve kirletmeye de devam ediyorlar. Adım adım Türkiye'yi gezerek siyanürle altın aranmanın insanlığa bir yararı bulunmadığını, bir felaket olduğunu anlatıyoruz. Karadenizlileri uyanık olmaya çağırıyoruz. Alınan yargı kararları hükümet tarafından uygulanmamaktadır. Yasa dışı yöntemlere başvurulmaktadır.''
Küçük, siyanürle altın arama konusunda alınan tedbirlerin, tedbir olmadığını ifade ederek, şunları dedi:''Gümüşhane'de bugün değilse yarın ya da 10, 20 yıl sonra bir felaket yaşanacaktır, bu kaçınılmazdır. Çünkü biliyorsunuz coğrafya stabil değil. Kan vücutta oksijeni taşımaktadır. Siyanür aldığınız zaman demiri direk bağlar ve oksijen yerine siyanür taşımaya başlarsınız. Bu belirli bir miktarın üzerinde olursa ani zehirlenmeyle ölürsünüz. Biraz daha düşük olursa komada kurtarabilirsiniz. Daha düşük olursa kusma, bağırsak boşaltması gibi çeşitli etkileriyle kurtarabilirsiniz. Çok düşük seviyelerde olursa her gün sigara içmiş gibi hidrojen siyanürle karşılaşırsınız.''Küçük, Bergama'da 82 dava kazandıklarını, ancak hiçbirinin uygulanmadığını ileri sürerek, ''Bu kararlar uygulanmadığı için tek çaremiz kaldı, artık Başbakan aleyhine kişisel tazminat davası açmak zorunda kalıyoruz. Gümüşhane'de yöre halkının kendisinin yargıya müracaat etmesini ve örgütlemesini istiyoruz'' diye konuştu.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Yeni Antarktika haritası, buzulların altındaki gizli arazileri ortaya çıkararak iklim krizi ve dair...
Antarktika’da kurulan dünyanın ilk buzul sığınağı, eriyen dağ buzullarından alınan örneklerle iklim...
İklim krizi kakao üretimini tehdit ediyor. Çikolatasız bir geleceği önlemek için bilim insanları...
BM’nin yeni raporu, yapay zekânın su, enerji, arazi kullanımı ve elektronik atık üzerindeki ortaya...
Yeni bir araştırma, fosfat kıtlığı yaşayan bakterilerin metan ürettiğini ve bunun iklimle...
Hollanda’da 175 vatandaşın hazırladığı iklim önerilerinin yarısı uygulanacak. Katılımcı demokrasi,...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Sanayi ve İnsan:...
TSKB, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarını Sarı Çizgi Yeni...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013