10 Şubat 2012 Ntvmsnbc
TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül:“2B orman alanlarının satışı ile ilgili durum hiç bu kadar ciddi olmamıştı. "
TEMA Vakfı, TBMM İç İşleri Komisyonu tarafından yapılan 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2A ve 2B maddeleri olarak bilinen “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı’nın Görüşülmesi” toplantısına katıldı ve sunum yaptı.
TEMA Vakfı adına görüş bildiren TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, “2B orman alanlarının satışı ile ilgili durum hiç bu kadar ciddi olmamıştı. Komisyonda, siyasi partilerin büyük çoğunluğunun satış yönünde görüş bildirmesi endişelerimizi arttırdı. Bu noktada, temsilcisi olduğumuz 1.500.000 kişi adına TEMA Vakfı olarak görüşlerimizi bir kez daha yüksek sesle söylemeyi görev biliyoruz.” dedi. Buna göre TEMA’nın 2B konusundaki temel yaklaşımı ve çözüm önerisi aşağıda özetlenmiştir.
1.TEMA Vakfı, orman alanlarının orman dışına çıkarılmasına ve satılmasına karşıdır. Bu yaklaşım, yeni işgalleri teşvik edecektir.
2.Çözüm için temel anlayış, işgali hukukileştirmek değil, ormanları korumak olmalıdır. Çünkü orman kaynak değil, torunlarımıza devredeceğimiz doğal varlığımızdır. Orman sadece ağaçlık alan değil, bir ekosistemdir. Ekosistemin bozulması, en sonunda sistemin tümünün bozulmasına yol açar.
3.Egemenlik hukukuna tabii olan ormanları satmaya, devlet dahil hiçbir kişinin ya da kurumun hakkı yoktur.
4.Çözüm süreli mülkiyettir. Süreli mülkiyetle işgalci belirli bir süre için bedel ödeyerek bu alandan yararlanır süre bittiğinde de alan yeniden asıl sahibi devletin tasarrufuna döner.
5.Anayasanın 169/son fıkrası ile 170. Maddesi ve 6831 sayılı Kanunun 2. Maddesi bütünüyle kaldırılmadan ve 1. maddesindeki tanım da düzeltilmeden 2B sorunu çözülemez.
Son olarak tüm karar vericilere sesleniyoruz: Vereceğiniz karar ormanlarımızın bugününü, yarınını ve hepimizin geleceğini derinden etkileyecektir.
Yarının sahibi olan çocuklarımıza, torunlarımıza sordunuz mu?
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Yeni Antarktika haritası, buzulların altındaki gizli arazileri ortaya çıkararak iklim krizi ve dair...
İklim krizi kakao üretimini tehdit ediyor. Çikolatasız bir geleceği önlemek için bilim insanları...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
Antarktika’da kurulan dünyanın ilk buzul sığınağı, eriyen dağ buzullarından alınan örneklerle iklim...
TSKB, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarını Sarı Çizgi Yeni...
TSKB raporuna göre çevresel ürünler Türkiye’nin üretim yapısını Bu ve...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013