18 Mart 2012 CumhuriyetTBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, "Türkiye'de 2 bin 640 saatlik güneşten istifade etme süremiz var ama hala güneş santrali kurabilmiş değiliz" dedi.
Kocaeli'de 15 komisyon üyesiyle ziyaret ve incelemelerde bulunan Kaya, incelemelerinin İstanbul'da devam edeceğini, daha sonra İzmir'e gideceklerini söyledi. Kaya, "24. dönemde 21 kanun tasarısını görüştük, bir üst komisyon ya da genel kurula sevkini sağladık" diye konuştu.
Yasama faaliyetlerinde aldıkları kararlarla uygulamadaki boyutu görmek istediklerini ifade ederek, "Kocaeli'yi ne için seçtik? Türkiye hızla büyüyen bir ülke. 2010'da yüzde 9'lara varan büyümesi, 2011'de yüzde 8'i aşan büyümesi söz konusu. Bu büyümede tüm dünyada olduğu gibi çevre olgusu bizim için önemli bir hassasiyet arz eden bir nokta. Sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda kalkınma, çevre dengesi dünyada çok konuşuluyor. Türkiye'de buna ne kadar dikkat ediyoruz? Özellikle bunu yerinde görmek istedik. Ne çevreyi kalkınmaya feda etmeyi ne de kalkınmayı çevre uğruna yok etmeyi arzuluyoruz" dedi.
Kaya, Avrupa'nın küçüldüğü, Yunanistan'ın iflas ettiği bir noktada, AB içinde Almanya'nın en büyük üreten ülke olmasına rağmen küçüldüğü, İngiltere'nin tedbirler aldığı, KDV'lerin artırıldığı, İtalya'da memur maaşları ya da diğer uygulamaların aşağı çekildiği dönemde Türkiye'nin büyüdüğüne işaret ederek, "Bu büyüme çok ciddi anlamda enerji harcatıyor. Dünya ortalamasının önceki yıla baktığımızda yüzde 5,6 olduğu bir atmosferde Türkiye'de yüzde 9'ları aşan enerji harcamamız söz konusu oldu. Bu enerjiyi harcayan önemli şehirlerimizden biri Kocaeli'dir" diye konuştu.
Kocaeli'nin 14 organize sanayi bölgesi ile Türkiye'nin en büyük üretim merkezlerinden olduğuna dikkati çeken Kaya, İstanbul'dan sonra Türkiye ekonomisine en büyük katkıda bulunan, belki de en büyük ithalatın yapıldığı il olduğunu kaydetti. Kaya, şöyle devam etti:"2006'da Dilovası, Türkiye gündemine geldi, TBMM bünyesinde kurulan araştırma komisyonu mahallinde birçok tespitte bulundu. Bu tespitler o gün rapor olarak yansıdı. Bu raporun bugünkü boyutunu görüyoruz. Valimiz, belediye başkanımız ve organize sanayi bölgeleri yetkililerine teşekkür ediyorum. Ciddi iyileşmeler var. Bunlar ideal midir, idealin sonu yok ama o günkü fotoğrafa göre fevkalade iyi bir noktaya gelindiğini görüyoruz."
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
BM Okyanus Konferansı umut verdi, ama asıl mesele: Bu sözlerin arkasından somut adımlar gelecek mi?
Net sıfır emisyon hedefinin ertelenmesi, dünyayı bin yıl sürecek aşırı sıcaklık dalgalarına mahkûm...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013