28 Kasım 2012 CumhuriyetDünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), 2012 yılının, dünyanın en sıcak 10 yılı listesine 9'uncu sıradan girdiğini ve rekor seviyede buzul erimesi yaşandığını açıkladı.
DMÖ Genel Sekreteri Michel Jarraud, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Uluslararası İklim konferansında, iklimin ve sıcaklıkların atmosferdeki sera gazı etkisi yüzünden değiştiğini ve atmosferdeki sera gazı oranının rekor seviyeye ulaştığını belirtti.
Jarraud, El Nino ya da La Nina kasırgalarının yağış oranlarında ve sıcaklıklarda değişikliklere neden olduğunu ancak yeryüzündeki ve denizlerde genel ısınmanın insan kaynaklı sera gazı etkisi yüzünden yaşandığına vurgu yaptı.
Uzmanlar, 2001'den 2011'e kadar sıcaklıkların her yıl giderek arttığını ve 2012'nin ilk 10 ayında da artışın devam ettiğini ifade etti.
Öte yandan ABD'nin Colorado eyaletindeki Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi, 16 Eylül'de yaptığı ölçümle, Kuzey Kutbu'ndaki buzulların yüzölçümünün 2007'dekine oranla, yüzde 16 azalarak 3 milyon 41 kilometrekareye gerilediğini ortaya koydu.
Uzmanlar, 2050'de, Kuzey Kutbu'ndaki buz kütlelerinin tamamen eriyebileceğini tahmin ettiklerini ancak son verilerle, erimenin tahmin edilenden daha hızlı yaşanacağını dile getirdi.
DMÖ, 2012 için resmi rakamların Mart 2013'de açıklanacağı belirtirken, 4 Aralık'ta da 10 yıllık iklim raporu yayımlayacağını duyurdu.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
BM Okyanus Konferansı umut verdi, ama asıl mesele: Bu sözlerin arkasından somut adımlar gelecek mi?
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013