13.04.2008 Radikal
ANKARA - Küresel ısınmadan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alan Türkiye'de artması beklenen ishal, sıtma, kırım kongo kanamalı ateşi ve kan işeme (hematuri) gibi hastalıklara karşı, Sağlık Bakanlığı'nın ani sıcak hava dalgaları konusunda henüz hayata geçirilmiş bir acil durum planı olmadığı ortaya çıktı.
Küresel ısınmanın etkilerini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporda, iklim değişikliğinin insan sağlığına etkilerine yönelik çarpıcı iddialara yer verildi. Komisyona bilgi veren uzman hekimlerin görüşlerine de yer verilen raporda, özellikle çocuk, yaşlı, özürlü ve yoksullar ile astım, kalp hastalığı gibi sağlık sorunu olan kişiler ve sosyoekonomik düzeyi düşük olanların iklim değişikliğinden etkileneceği ifade edildi.
İklim değişiklikleri ile birlikte enfeksiyon hastalıklarının da artacağına işaret edilen raporda, salgın hastalık tehlikesine dikkat çekildi. Ayrıca, yüksek sıcaklıkla sıtma vakalarında artış arasında yakın ilişki tespit edildiği belirtilerek "Her ne kadar iklim şartları, sıtma vakasında artışta etkin olsa da sıtmayı önleyici faaliyetler, vaka sayısında önemli düşüşlere neden olmuştur" denildi. Raporda iklim şartlarındaki değişikliğin kene popülasyonunun üremesi ve kırım kongo kanamalı ateşi gibi kene kaynaklı bulaşıcı hastalıkların artacağı anlatıldı. Hayvanları da etkileyen leptospira mikrobunun böbreklerini etkilemesiyle oluşan hematuri (Kan işeme) hastalığı riski vurgulandı.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252910
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
Hükümetlerin fosil yakıt üretim planları, Paris Anlaşması hedefleriyle çelişiyor; 2030’da gerekenin...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Yeni Antarktika haritası, buzulların altındaki gizli arazileri ortaya çıkararak iklim krizi ve dair...
Antarktika’da kurulan dünyanın ilk buzul sığınağı, eriyen dağ buzullarından alınan örneklerle iklim...
TSKB raporuna göre çevresel ürünler Türkiye’nin üretim yapısını Bu ve...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013