24.09.2008 CNN Türk
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), iklim değişikliğinin sağlık riski oluşturduğunu bildirdi ve küresel ısınma nedeniyle hastalıkların ve gıda sıkıntısının da arttığı Asya Pasifik bölgesinde halk sağlığı riskine karşı acil harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
WHO'nun, Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen bir haftalık bölgesel konferansında katılımcılar, hükümetlere ve uluslararası kuruluşlara küresel ısınmasının artışının önlenmesi ve değişikliğe uyum sağlanmasıyla ilgili planlara sağlık kaygılarının dahil edilmesi çağrısında bulunulduğu taslağı değerlendiriyor.
Taslakta, iklim değişikliğinin yol açtığı sağlık sorunlarıyla ilgili verilerin sınırlı olduğuna işaret edilerek, hükümetlerin küresel ısınmanın sağlığa etkisiyle ilgili çalışmalar yapması, halkın bilinçlendirilmesini sağlaması, sağlığa etkilerinin azaltılması için tedbirleri artırması gerektiği kaydedildi.
İklim değişikliğinin sağlık üzerine etkileriyle ilgili sınırlı bilgilerin de çoğu zaman tutarsız olduğu ve şeffaf biçimde nadiren paylaşıldığı da belirtilen taslakta, WHO'nun bu konuda bölgede çalışmalar yapacak hükümetlere teknik rehberlik ve fon desteği sağlayacağı bildirildi.
Taslakta, küresel ısınmaya yol açan sera etkisi yaratan gazların salımının azaltılması için alınabilecek tedbirlere örnek olarak, ulaşımda motorlu araçlar yerine bisiklet gibi araçların kullanılması, özel otomobillerin kullanımının azaltılması verildi.
WHO'nun bölge sorumlusu Şigeru Omi de düzenlediği basın toplantısında, iklim değişikliğinin Asya Pasifik bölgesinde önde gelen sağlık tehditleri arasında geldiğini belirterek, bölgede dang hastalığı, sıtma ve diğer hastalıkların artabileceği uyarısında bulundu.
Omi, okyanus sularının yükselmesinin, Pasifik'te deniz seviyesine yakın ada ülkelerini ve bölgeleri kısa süre içinde tehdit edebileceğini belirtti.
Küresel ısınmanın artmasının sıtma ve dang hastalığını taşıyan sivrisineklerin yayılma alanını genişletebileceğini, sıcak hava dalgalarına ve gıda güvenliğini tehdit eden kuraklığa yol açabileceğini vurgulayan Omi, gezegenin ısınmasının bazı hastalıklar üzerinde etkisi olduğunu kaydetti ve buna örnek olarak dang gibi bazı hastalıkların daha önce hiç görülmedikleri bölgelerde görülmeye başlamasını gösterdi.
http://www.cnnturk.com/HaberDetay/saglik/6/who_iklim_degisikligi_saglik_riski_olusturuyor/494609/0
Norveç açıklarında kurulan Northern Lights tesisi, Avrupa’dan toplanan karbondioksiti Kuzey 2600...
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
Net sıfır emisyon hedefinin ertelenmesi, dünyayı bin yıl sürecek aşırı sıcaklık dalgalarına mahkûm...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013