08.10.2008 Birgün
Ankara’nın Çayyolu semtinde korkunç bir doğa katliamı yaşandı. Asırlık yüzlerce ağaç dere ıslahı çalışmaları gerekçe gösterilerek kesildi. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi Muhtarı Ayşe Sevil Kuru, konuyla ilgili olarak BirGün’e yaptığı açıklamada, “Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü Kutugün Deresi’nin ıslahını milyonlarca YTL’ye ihale etti. İhaleyi alan şirket buradaki asırlık ağaçları birkaç gün içinde kesti. Islahı için büyük paralar harcanan derenin ise suyu artık akmıyor. Yani olmayan bir dereyi ıslah için büyük paralar savrularak doğa tahrip edildi” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’ni Ankara Valiliği’ne şikayet ettiğini ifade eden Kuru, “Valilik şikayetimi dikkate aldı ve durumu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi. Şimdi doğa katliamı yapanlar hakkında yasal sürecin başlamasını bekliyorum” diye konuştu.
Yeraltı suları çekiliyor
Ayşe Sevil Kuru, Büyükşehir Belediyesi’nin, Çayyolu semtinde Hazine’ye ait araziden yer altı sularını çektiğini de ifade etti, bu yüzden bazı ağaçlık alanların da yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i eleştiren Kuru, “Kesilen ve suları çekilerek kurumaya mahkum edilen ağaçlar nedeniyle oksijenimiz yok oluyor. Kızılırmak’tan su getiren Sayın Gökçek acaba bir yerlerden oksijen de getirebilecek mi” diye sordu.
Kutugün Deresi’nin Dodurga Köyü’nden doğduğunu Alacaatlı Köyü, Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi ve Koru Mahallesi sınırları içinden geçerek Ankara Çayı’na ulaştığını, oradan da Sakarya Nehri’ne döküldüğünü anlatan Koru, derenin kurumasıyla doğada telafisi imkansız bir kayıplar zinciri oluştuğunu kaydetti.
Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi Muhtarı Kuru, yasaların, bir derenin sağ ve solundaki 10’ar metrelik bölümün Hazine’ye ait olduğunu öngördüğünü vurguladı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Derenin sağ ve sol tarafında yüzlerce ağaç kesildi ama bu ağaçların nereye götürüldüğü, ne yapıldığı belli değil. Oysa söz konusu ağaçların Hazine’ye teslim edilmesi gerekirdi. Ayrıca dere ıslah çalışmaları sırasında çıkarılan toprağın ne yapıldığını da bilmek istiyoruz. Bu verimli topraklar da Hazine’ye verilmeliydi. Beton yığını haline gelen Ankara’da nefes alınabilecek birkaç yerden birinin de ağaçlar kesilerek, dereler kurutularak ranta kurban edilmesini anlayamıyorum, içime sindiremiyorum. Yöre halkıyla birlikte bu olayın peşini bırakmayacağız.”
ASKİ ne diyor?
Kutugün Deresi ıslah çalışmaları nedeniyle 30 milyon YTL’lik bir ihale yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, “Derenin durumu iyi değildi. Sivrisinek üretiyor, çevreye pis kokular yayıyordu. Amacımız katliam yapmak değil, söz konusu bölgenin daha da güzelleşip değerlendirilmesi. Ağaçların kesilmesi üzücü ama bu bir zorunluluktan kaynaklandı. Islah çalışmaları tamamlandığında bölge yeniden ağaçlandırılacak” dediler.
Lüks villaları ve siteleriyle ünlü
Büyük bir ağaç katliamının yaşandığı Çayyolu semti, Ankara’nın lüks villaları ve siteleriyle ünlü. Semt, Konutkent, Yaşamkent, Erdemkent, Gama Sitesi, Yıldız 88 gibi zengin mahalle ve sitelerden oluşuyor. Bu yörede bir villanın satış fiyatı 350 bin YTL ile 750 bin YTL arasında değişiyor.
http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1223458805&year=2008&month=10&day=08
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
Hükümetlerin fosil yakıt üretim planları, Paris Anlaşması hedefleriyle çelişiyor; 2030’da gerekenin...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Yeni Antarktika haritası, buzulların altındaki gizli arazileri ortaya çıkararak iklim krizi ve dair...
Antarktika’da kurulan dünyanın ilk buzul sığınağı, eriyen dağ buzullarından alınan örneklerle iklim...
TSKB raporuna göre çevresel ürünler Türkiye’nin üretim yapısını Bu ve...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013