07.10.2008 NTVMSNBC
Küresel ısınma konusunda bir uyarı da İzlanda’dan geldi, hükümetin hazırladığı rapora göre ülkedeki buzullar hızla eriyor.
İzlanda’daki tüm buzullar gelecek yüzyılda tamamen eriyebilir. İzlanda hükümetinin bu uyarısı tüm dünyayı ilgilendiyor. Çünkü bu buzulların erimesi, dünya genelinde deniz seviyesinin daha da artması anlamına geliyor. Deniz seviyesinin 7 metre artmasıyla dünya genelinde alçak kesimlerin sular altında kalacağı ve bu nedenle toplu göçler yaşanabileceği belirtiliyor.
İzlanda hükümeti tarafından oluşturulan komitenin raporuna göre gelecek yüzyılda İzlanda’daki tüm buzullar yok olacak.
Avrupa’nın en büyük buzulu olan İzlanda’daki Vatnajökull buzulunun erime nedeni sıcaklığın artması ve kar yağışının azalması olarak gösteriliyor. Şu an 8 bin kilometrekarelik bir alana yayılan ve en derin noktası 900 metreyi bulan buzul, her yıl bir metre eriyor. İklim değişikliklerinin ise bu süreci hızlandırması bekleniyor. Bu sürecin sonucu ise tüm dünya için ürkütücü olabilir.
Buzulların erimesi sonucu deniz seviyesinin yükseleceğini hatırlatan İzlanda hükümeti, bu durumunun deniz seviyesine yakın kesimlerde oturan insanların yüksek bölgelere taşınmak zorunda kalması sonucu yaşanabilecek büyük göç dalgaları oluşturabileceğine dikkat çekiyor.
Her ne kadar senaryo bir felaket senaryosu olsa da, bu durum kısa vadede İzlanda’nın yararına olacak. Buzulların erimesi sonucu artan su miktarı ülkede bulunan akarsular üzerinde inşa edilmiş hidroenerji santrallerinden daha yüksek debiye sahip su kaynaklarının geçmesine neden olacak. Bu durum da İzlanda’nın hidroelektrik santrallerinin daha verimli çalışması anlamına geliyor.
Su miktarı ve sıcaklıktaki artışın bir başka etkisi de İzlanda’lı çiftçilerin yüzünü güldürüyor, ülke tarihinde ilk defa karasal iklimi seven bitkiler yetiştiren çiftçiler bu kısa dönem kârından oldukça memnun görünüyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/461363.asp
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
Hükümetlerin fosil yakıt üretim planları, Paris Anlaşması hedefleriyle çelişiyor; 2030’da gerekenin...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Yeni Antarktika haritası, buzulların altındaki gizli arazileri ortaya çıkararak iklim krizi ve dair...
Antarktika’da kurulan dünyanın ilk buzul sığınağı, eriyen dağ buzullarından alınan örneklerle iklim...
TSKB raporuna göre çevresel ürünler Türkiye’nin üretim yapısını Bu ve...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013