04.05.2009 Radikal
ABD'nin Afrika'da kurduğu güneşten elektrik üretme sisteminin benzeri Isparta'da oluşturuldu
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, ABD’nin Afrika’da kurduğu güneş enerjisinden elektrik üretme sisteminin bir benzerini Isparta’da oluşturduklarını bildirdi.
Üçgül, YEKARUM bünyesinde güneşe yönelik çeşitli projeler yürüttüklerini, bu projelerin başında da güneşten elektrik enerjisi elde etmenin geldiğini ifade etti.
Yaptıkları çalışmalarda Isparta ve Antalya’nın güneş potansiyelini değerlendirdiklerini anlatan Üçgül, incelemelerinin ardından bölgenin güneşten enerji üretmek açısından önemli bir potansiyeli olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.
Güneşin insanlara sunulan önemli bir enerji kaynağı olduğunu ve çevreye hiçbir zararının bulunmadığını belirten Üçgül, gelişmiş ülkelerin de güneşin bu potansiyelini görerek, bu yönde çalışmalara başladıklarını bildirdi.
Üçgül, bu ülkelerden birinin de ABD olduğunu, ABD’nin Afrika kıtasındaki bazı noktalarda "güneş tarlaları" oluşturduğunu bildirdi.
ABD’nin bulunduğu topraklarda yeterli ölçüde güneş potansiyelinin olmadığına değinen Üçgül, şöyle devam etti:
"Bu nedenle sistemi Afrika’ya kurdular. Ama biz yeterli potansiyele sahibiz. O zaman ne diye bekliyoruz? ABD’nin Afrika’ya kurduğu güneşten elektrik elde etme sisteminin bir benzerini Isparta’da oluşturduk. Bunu SDÜ olarak gerçekleştirdik. Türkiye’de bir ilke imza atarak, güneş santralleriyle çevreye zarar vermeden yerli elektrik üretiminin altyapısını hazırladık."
Yatırımcılara da seslenen Yrd. Doç. Dr. Üçgül, güneş enerjisini elektriğe dönüştürmek üzere yatırımlara başlanması gerektiğini, bu konuda bilimsel altyapının SDÜ tarafından hazırlandığını bildirdi.
Güneş enerjisini soğutmada kullanmaya yönelik projelerinin de olduğunu anlatan Üçgül, bu sistemin özellikle klima kullanımının arttığı bölgelerde enerji tasarrufuna imkan sağlayacağını kaydetti.
İbrahim Üçgül, yaz aylarında klimalara aşırı yüklenmeden dolayı zaman zaman elektrik kesintileri olduğunu hatırlatarak, "Güneş enerjisini soğutma sisteminde de kullanabiliyoruz. Akışkan suyla 35-40 derece sıcaklıktaki bir ortamı 5 dereceye kadar soğutabiliyoruz. Soğutucu akışkanlar kullanıldığında da sıcaklığı eksi 18’lere kadar düşürmeyi başardık" dedi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Yeni Antarktika haritası, buzulların altındaki gizli arazileri ortaya çıkararak iklim krizi ve dair...
Antarktika’da kurulan dünyanın ilk buzul sığınağı, eriyen dağ buzullarından alınan örneklerle iklim...
Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2026, dünyanın 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın hiçbirinde 2030...
BM’nin yeni raporu, yapay zekânın su, enerji, arazi kullanımı ve elektronik atık üzerindeki ortaya...
Yeni bir araştırma, fosfat kıtlığı yaşayan bakterilerin metan ürettiğini ve bunun iklimle...
Hollanda’da 175 vatandaşın hazırladığı iklim önerilerinin yarısı uygulanacak. Katılımcı demokrasi,...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Sanayi ve İnsan:...
TSKB, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarını Sarı Çizgi Yeni...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013