20.05.2009 NTVMSNBC
Hasankeyf'liler "sular altında kalmak istemiyoruz" diyerek baraj yapmak isteyenleri protesto etti.
Devlet Su İşleri ve Ilısu Barajı’nı yapacak şirketler kredi garantisi almak için prosedür gereği gittikleri Hasankeyf’te büyük hayal kırıklığı yaşadılar. DSİ ve şirketlerin söylediklerini gerçekçi bulmayarak ikna olmayan Hasankeyf halkı barajı yapmak isteyenleri protesto ederek toplantıyı terk etti.
Zengin doğası ve 20 farklı kültürün izini barındıran, 10 bin yıllık tarihi ile UNESCO’nun 10 dünya mirası kriterinden 9’unu karşılayan Hasankeyf, barajı yapmak isteyenlere karşı direnmeye devam ediyor.
Avrupa’dan kredi garantisi almak, halkı bilgilendirmek ve bu sürede çalışmaların içinde yer alacak bir komite kurmak için Hasankeyf’e giden DSİ ve barajı yapacak şirketler Hasankeyf halkının gözünü boyayamadı. DSİ ve şirketlerin söylediklerini gerçekçi bulmayan halk tepkisini salonu terk ederek verdi.
Toplantıya katılan Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk toplantı sonrasında yaptığı açıklamada “Zengin doğası ve 10 bin yıl geriye uzanan tarihi ile dünyanın en değerli alanlarından biri olan Hasankeyf’i ‘her koşulda bu barajı yaparak sular altında bırakacağız’ demek, ne bilimsel ne de hukuki olarak kabul edilemez. Hasankeyfliler de salonu terk ederek bu yaklaşımı benimsemediklerini net olarak bir kez daha ortaya koymuşlardır” dedi.
Türkiye’de baraj nedeni ile evlerinden, yurtlarından taşınarak yeni yerleşim yerinde mutlu olduklarını söyleyen bir tane dahi örnek bulunmadığını belirten Ertürk, “Böyle bir yer varsa ya onları Hasankeyf’e getirip nasıl mutlu olduklarını anlattırabilirler ya da Hasankeyflileri götürüp gösterebilirler. Ama ne yazık ki böyle bir örnek bulunmuyor. Bu gerçek tüm paydaşlar tarafından da çok iyi bilinmesine rağmen Hasankeyflilere hala aynı sözler veriliyor ve bunun yanında Önemli Doğa Alanları ve kültürel mirasımız hızla yok ediliyor” diye konuştu.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Yeni bir araştırma, fosfat kıtlığı yaşayan bakterilerin metan ürettiğini ve bunun iklimle...
Hollanda’da 175 vatandaşın hazırladığı iklim önerilerinin yarısı uygulanacak. Katılımcı demokrasi,...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
UNEP’nin yeni raporu, yapay zekânın metan sızıntılarını daha hızlı tespit ederek emisyonların katkı...
Soğuk leke olarak adlandırılan fenomen, okyanus akıntılarını ve Avrupa’daki aşırı sıcakları nasıl...
Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2026, dünyanın 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın hiçbirinde 2030...
BM’nin yeni raporu, yapay zekânın su, enerji, arazi kullanımı ve elektronik atık üzerindeki ortaya...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Sanayi ve İnsan:...
TSKB, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarını Sarı Çizgi Yeni...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013