20.07.2009 bianet
Çevre kirleticilerin salımı ve aktarımıyla ilgili protokol ekimde yürürlüğe giriyor. Ülkeler ve şirketlerin çevreyi kirletme bilgileri İnternet'te de yayınlanacak.
Avrupa'daki ülkelerin ve şirketlerin çevreyi kirletmelerine dair istatistiklerin düzenli olarak kamuya açıklanmasını sağlayacak protokol 8 Ekim'de yürürlüğe giriyor.
Bu konudaki ilk bağlayıcı uluslararası anlaşma olan Birleşmiş Miletler protokolünü en son Fransa onayladı.
Protokol, ülkelere havaya salınan, trafik veya tarım gibi yollarla aktarılan kirleticilerle ilgili er yıl rapor verme yükümlülüğünü getiriyor. Bu raporlar İnternet'te de yayınlanacak. Bu istatistikler arasında, iklim değişikliğinin (küresel ısınma) temel nedenlerinden olan sera gazı salımlarına dair bilgiler de yer alacak.
BM- çevrenin kirletilmesine dair istatistiklerin kamuoyuna sunulmasının, özellikle şirketler üzerinde olumlu bir baskı yarattığını savunuyor.
BM Avrupa Ekonomik Komisyonu yetkilisi Jan Kubiš, bu protokolü "çevrenin kirletilmesine dair bilgiye halk tarafından erişilmesinde önemli bir kilometre taşı" olarak niteledi.
İsviçre ve İspanya bu kapsamdaki bilgileri halihazırda yayınlamış durumda. Çevreyle ilgili konularda karar verme süreçlerine ve adalete kamuoyu erişimine dair Aarhus Sözleşmesi'nin bir parçası olan protokolde 36 ülkenin imzası var. Bu ülkeler arasında Türkiye yok. (TK)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
BM’nin yeni raporu, yapay zekânın su, enerji, arazi kullanımı ve elektronik atık üzerindeki ortaya...
Hollanda’da 175 vatandaşın hazırladığı iklim önerilerinin yarısı uygulanacak. Katılımcı demokrasi,...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Bilim insanları, doğanın dijital ikizini oluşturarak ormanları, denizleri ve biyoçeşitliliği gerçek...
UNEP’nin yeni raporu, yapay zekânın metan sızıntılarını daha hızlı tespit ederek emisyonların katkı...
Soğuk leke olarak adlandırılan fenomen, okyanus akıntılarını ve Avrupa’daki aşırı sıcakları nasıl...
Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2026, dünyanın 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın hiçbirinde 2030...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Sanayi ve İnsan:...
TSKB, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarını Sarı Çizgi Yeni...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013