12.04.2010 Atlas
Samsun Deniz Temiz Derneği Koordinatörü Rüştü Araboğlu, Türkiye'de en hızlı ve çok kirlenen denizin Karadeniz olduğunu belirterek, 'Tuna Nehri vasıtasıyla 80 milyon Avrupalı'nın bütün atığı Karadeniz'e geliyor. Karadeniz büyük bir çöp kovası gibi' dedi.
Araboğlu, Karadeniz'in evsel ve sanayi atıklarıyla vahşice kirletildiğini söyledi. Araboğlu, 'Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülkede bulunan irili ufaklı yaklaşık 300 akarsu kanalıyla yılda 500 milyon metreküp evsel atık Karadeniz'e atılıyor. Yine bu ülkeler tarafından yılda 100 bin ton evsel ve sanayi atıklardan ortaya çıkan yağ Karadeniz'in kirlenmesine neden oluyor' diye konuştu.
Denizi kirleten faktörlerin en önemlisinin akarsular olduğunu kaydeden Araboğlu, bunların başında da Tuna Nehri'nin geldiğini dile getirdi. Araboğlu, 'Avrupalı'nın iki yüzü var. Bir tanesi kendi içinde birbirlerine olan yüzleri. Kendi içinde çevresel etkilere, bunların sonuçlarına çok dikkat eden azami özen gösteren Avrupalı Tuna Nehri'ni kirletirken atıklarını oraya atarken aynı titizliği göstermiyor' dedi.
Araboğlu, Türkiye'de ise Karadeniz'e kıyısı olan kentlerin hiçbirinde arıtma tesisinin bulunmadığını ifade etti. Araboğlu, 'Türkiye'de en hızlı ve en çok kirlenen deniz Karadeniz'dir. Karadeniz'deki balık türleri gün geçtikçe azalıyor. Karadeniz'in durumu maalesef çok kötü' diye konuştu. (Kaynak: Radikal / 10.04.2010)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
BM’nin yeni raporu, yapay zekânın su, enerji, arazi kullanımı ve elektronik atık üzerindeki ortaya...
Hollanda’da 175 vatandaşın hazırladığı iklim önerilerinin yarısı uygulanacak. Katılımcı demokrasi,...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Bilim insanları, doğanın dijital ikizini oluşturarak ormanları, denizleri ve biyoçeşitliliği gerçek...
UNEP’nin yeni raporu, yapay zekânın metan sızıntılarını daha hızlı tespit ederek emisyonların katkı...
Soğuk leke olarak adlandırılan fenomen, okyanus akıntılarını ve Avrupa’daki aşırı sıcakları nasıl...
Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2026, dünyanın 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın hiçbirinde 2030...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Sanayi ve İnsan:...
TSKB, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarını Sarı Çizgi Yeni...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013