27 Ağustos, 2007 - CNNTURK
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı Avusturya'nın başkenti Viyana'da 150 ülkenin katılımıyla bugün başladı. Hedef, küresel ısınma ile mücadelede daha etkin önlemlerin alınmasını sağlamak.
Konferansa, BM iklim değişikliği çerçeve konvansiyonuna taraf 191ülkeden bin kadar uzman katılıyor. Viyana'da 31 Ağustos Cuma gününe kadar sürmesi planlanan konferansta, iklim değişikliğini önlemek için alınması gerekli önlemler, önlemlerin hayata geçirilmesi için gerekli mali kaynak ve dünya genelinde yapılması gereken yatırım projeleri ele alınacak. BM yetkilileri, Viyana'da, bu yıl aralık ayında Bali'de düzenlenmesi planlanan Kyoto protokolü konferansının gündemini hazırlamaya yönelik çalışmalar da yapılacağını bildirdi. Viyana'daki iklim konferansına, BM iklim değişikliği çerçeve konvansiyonuna taraf ülkelerden çeşitli sivil toplum örgütleri de gözlemci olarak katılıyor. Kyoto Protokolü'nün genişletilmesi de konuşulacak Konferansta küresel ısınmaya karşı Kyoto Protokolü'nün süresinin uzatılması ve kapsamının genişletilmesi de tartışılacak. Görüşmelerde Kyoto Protokolü'nü onaylamış olan ülkelerle atmosfere en çok sera gazı salan ABD ve Çin arasında ortak bir zemin oluşturmaya çalışılacak. Koyoto Protokolü, sanayileşmiş 35 ülkenin 2012'ye kadar sera gazları salınımını 1990'daki seviyelerin altına çekmesini öngörüyor. ABD ise küresel ısınmayla mücadelede son dönemde tavır değişikliğine gitse de sera gazı salınımının azaltılması konusunda herhangi bir taahütte bulunmak istemiyor. Viyana toplantısına 100'den fazla ülkeden bilim adamı ve eylemci de katılacak. Küresel ısınmayla mücadelede ivme BM, Kyoto Protokolü ve Viyana'da başlayacak iklim toplantısının ötesinde küresel ısınmayla uzun dönem mücadelenin ivme kazandığını kaydetti.
BM'nin Almanya'nın Bonn kentindeki BM İklim Değişikliği Sekretaryası Başkanı Yvo De Boer, küresel ısınmayla mücadelenin ivme kazandığını ve Viyana toplantısının çok önemli olacağını söyledi. Viyana'da yapılacak görüşmelerde, 2012'den sonra iklim değişikliğiyle mücadele için BM Kyoto Protokolü'nün süresinin uzatılması ve kapsamının genişletilmesinin yolları araştırılacak. Viyana görüşmelerinde, çevre bakanlarının aralık'ta Endonezya'da yapılacak toplantıda sera etkisi yaratan gazların salınımının uzun dönemde daha sıkı bir şekilde azaltılmasına ilişkin 2 yıllık görüşmelerin başlatılmasını kabul etmelerine olanak sağlanacak. Bu görüşmelerde ayrıca, dünyanın 2030'a kadar iklim değişikliğiyle mücadele için yılda yüz milyarlarca dolar harcamak zorunda kalacağına dair bir BM raporu da gözden geçirilecek. Raporda, yalnızca sera etkisi yaratan gazların salınımının azaltılması için yılda 210 milyar dolar gerekeceği ifade ediliyor. Japonya'nın Kyoto kentinde 1997'de yapılan BM konferansında kabul edilen Koyoto anlaşması 35 sanayileşmiş ülkenin, 2008-2012'ye kadar sera etkisi yaratan gazların salınımını 1990'daki seviyelerin yüzde 5 altına çekmesini zorunlu kılıyor. Anlaşmayı bugüne kadar toplam 175 ülke onayladı.
http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/BILIM/KURESEL_ISINMA/haber_detay.asp?PID=1600&haberID=386576
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
Hükümetlerin fosil yakıt üretim planları, Paris Anlaşması hedefleriyle çelişiyor; 2030’da gerekenin...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Yeni Antarktika haritası, buzulların altındaki gizli arazileri ortaya çıkararak iklim krizi ve dair...
Antarktika’da kurulan dünyanın ilk buzul sığınağı, eriyen dağ buzullarından alınan örneklerle iklim...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013