28 Haziran 2012 CumhuriyetCaretta carettalar, bu yıl da yumurtlama mevsiminin gelmesiyle karaya çıkarak yumurtalarını Akdeniz sahillerine bırakmaya başladı.
Dünyadaki en önemli üreme alanları Türkiye'deki Akdeniz sahilleri olan caretta carettalar, yumurtalarını sahile genellikle geceleri bırakıyor.
Dün gece Antalya'nın Demre ilçesindeki Taşdibi Plajı kumsalına çıkan bir caretta caretta, yumurtalarını kumsalda açtığı çukura bıraktı. Daha sonra yumurtalarının üzerine kumla kapatan caretta caretta, tekrar denize döndü.
Gece caretta carettanın plajda yumurtlamasını gören Halil Karakuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, arkadaşları ile sahilde oturduklarını belirterek, ''Sahilde bir caretta caretta olduğunu fark ettik. Hasta olduğunu düşünerek itfaiyeye haber verdik. Daha sonra yumurtladığını fark ettik. Yumurtaları gömdükten sonra üstünü kapatıp tekrar denize döndü'' dedi.
Yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmayan caretta carettalar oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömer, bir defasında 100 yumurta bırakabilirler. Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra yumurtadan gece çıkarak denize gider.
En önemli yumurtlama bölgesi Adananın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahilleri olan caretta carettalar, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altındadırlar.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
BM’nin yeni raporu, yapay zekânın su, enerji, arazi kullanımı ve elektronik atık üzerindeki ortaya...
Yeni bir araştırma, fosfat kıtlığı yaşayan bakterilerin metan ürettiğini ve bunun iklimle...
Hollanda’da 175 vatandaşın hazırladığı iklim önerilerinin yarısı uygulanacak. Katılımcı demokrasi,...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
Bilim insanları, doğanın dijital ikizini oluşturarak ormanları, denizleri ve biyoçeşitliliği gerçek...
UNEP’nin yeni raporu, yapay zekânın metan sızıntılarını daha hızlı tespit ederek emisyonların katkı...
Soğuk leke olarak adlandırılan fenomen, okyanus akıntılarını ve Avrupa’daki aşırı sıcakları nasıl...
Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2026, dünyanın 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın hiçbirinde 2030...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Sanayi ve İnsan:...
TSKB, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarını Sarı Çizgi Yeni...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013