13 Temmuz 2013 CumhuriyetDünyadaki kara alanlarının yüzde 0.6'sını kapsamasına karşın yeryüzündeki bitki türlerinin yüzde 2.6'sı Türkiye'de yetişiyor. Ancak birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de biyolojik çeşitlilik büyük tehdit altında. Ülkemizde bilinen bitki türlerinin 3 bin 8'i yok olmak üzere. Tehdit altındaki bu bitkilerin önemli bir kısmı da dünya ve üzerindeki canlılar için taşıdığı önem henüz araştırılmadan yok olmanın eşiğine geldi.
Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit, 2003 yılında Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı “Türkiye’nin Biyolojik Zenginliği ve Korunması” başlıklı sunumunu güncelleştirerek kitap haline getirdi. Kitapta fotoğraflarıyla birlikte Türkiye’nin zengin biyoçeşitliliği ve karşı karşıya olduğu riskler ortaya kondu. Kitapta yer alan verilere göre Avrupa kıtasının 13 bin bitki türüne karşı Türkiye’nin 10 bin bitki türü var, bu türlerin 3 binden fazlası endemik. Türkiye’de her 10 günde bir yeni bir tür keşfediliyor.
Türkiye, Sulak Alanlar Sözleşmesi gereği koruma altında olan 14 sulak alana sahip. Bunlardan biri olan Tuz Gölü ve çevresinde tuzlu ortama ve susuzluğa dayanıklı 40’tan fazla endemik bitki türü yetişiyor. Dünya topraklarında artan tuzlanma nedeniyle besin bitkilerinin yetiştirildiği alanların daralması yüzünden tuza dayanıklı bitkiler gelecek açısından büyük önem taşıyor.
Dünyada sadece Akşehir ve Eber gölleri çevresinde yetişen piyan bitkisinin her çiçeğinde 3-4 verimli yumurtalık bulunuyor. Bu genetik özellik aynı aileden fasulye, mercimek veya nohut gibi bitkilere aktarılabilirse verimliliğin artması sağlanabilir. Piyanın korunması bu açıdan çok önemli. Yüzölçümü 1.343 kilometrekare olan İstanbul’da yaklaşık 2 bin bitki türü bulunurken İngiltere’nin tamamı 1.850, Hollanda ise sadece 1.600 bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’deki ormanların yaklaşık yüzde 93’ü zengin biyoçeşitliliği barındıran doğal yaşlı orman niteliğinde. Türkiye faunası 60 binden fazla hayvan türü ile Avrupa’dakine yakın zenginliğe sahip.
Haberin devamına ulaşmak için tıklayın.
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
BM Okyanus Konferansı umut verdi, ama asıl mesele: Bu sözlerin arkasından somut adımlar gelecek mi?
Net sıfır emisyon hedefinin ertelenmesi, dünyayı bin yıl sürecek aşırı sıcaklık dalgalarına mahkûm...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013