01.11.2007 Atlas
İngiliz Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, Karayipler'dekimercan alanlarının 20 yıldan fazla süredir Allen (1980) ve Gilbert (1988) kasırgaları ve suyosunlarını yiyen Diadema antillarum türü denizkestanelerinin toplu ölümü nedeniyle zarar gördüklerini ortaya koydu.
Araştırma, denizkestaneleri ve papağan balıklarının, mercan kayalarınıLobophora ve Dictyota türü suyosunlarından kurtararak, resiflerin yeniden çoğalmasını sağlayabileceğini gösterdi.
İngiltere'nin Exeter Üniversitesi'nden Peter Mumby ve ekibinin verdiğiörneğe göre, papağan balıklarının avlanmaması bir resifin yaklaşık yüzde 40'ının devamını sağlayabilir, bu balıkların fazla avlanmasıysa temizlenmiş mercan kaylıklarının oranını yüzde 5'e indirebilir.
1979'da, 36 yıldır hiçbir kasırganın vurmadığı Jameyka'da mercanların resiflerin yüzde 75'ini oluşturduğunu hatırlatan bilimadamları,1980'deki Allen kasırgası nedeniyle bu oranın yüzde 38'e indiğini vurguladı.
Denizkestaneleri sayesinde mercanların durumunun düzelmesiyle bu oranın yüzde 44'e çıktığını belirten bilimadamları, denizkestanelerinin 1983'de yok olması ve papağan balıklarının fazla avlanması nedeniyle suyosunlarının arttığına, 1993'te mercanlı resif alanlarının oranının yüzde 5'e indiğine dikkat çekti.
http://www.kesfetmekicinbak.com/gundem/05712/
BM’nin yeni raporu, yapay zekânın su, enerji, arazi kullanımı ve elektronik atık üzerindeki ortaya...
Hollanda’da 175 vatandaşın hazırladığı iklim önerilerinin yarısı uygulanacak. Katılımcı demokrasi,...
Uzay çöpleri alçak Dünya yörüngesini tehdit ediyor. Artan enkaz, iletişim ve iklim altyapısı için...
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Bilim insanları, doğanın dijital ikizini oluşturarak ormanları, denizleri ve biyoçeşitliliği gerçek...
UNEP’nin yeni raporu, yapay zekânın metan sızıntılarını daha hızlı tespit ederek emisyonların katkı...
Soğuk leke olarak adlandırılan fenomen, okyanus akıntılarını ve Avrupa’daki aşırı sıcakları nasıl...
Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2026, dünyanın 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın hiçbirinde 2030...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Sanayi ve İnsan:...
TSKB, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarını Sarı Çizgi Yeni...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013