Bilim insanları, Haziran ortasında gerçekleşen durgun bir yüksek basınçlı hava kütlesinin, güneyden ılık hava taşıdığını ve normalin üzerindeki sıcaklığın buz tabakası üzerinde sıradışı bir erime meydana getirdiğini raporladı. Beklenenden daha erken ve daha hızlı olan bu erime, 1979’dan beri gözlenen en erken tarih olarak gösterildi.
Erken erime, Kuzey kutbunda iklim değişikliğiyle birlikte ısırma etkilerinin artmasıyla uyumlu bir belirti olarak görülüyor. Kutup bölgesi küresel ortalamanın iki katı kadar hızlı bir biçimde ısınma gösteriyor.
Grönland’daki bu erime, bilim insanlarının titizlikle takip ettiği bir doğa olayı. Erimenin bu denli hızlı olmasında geçtiğimiz yıl adanın nispeten daha az kar yağışı almış olması önemli bir etken. Daha ince kar örtüsü güneş ışığını daha hızlı emerek, erimenin hızını artırıyor.
Grönland’ın buz tabakasının kalınlığı nedeniyle, hızlı erimeye rağmen adanın yakın zamanda kaybolma tehlikesi taşımadı bilim insanlarının ortak kanısı. Bu tabakasının erimesi deniz seviyesini 20 metre kadar yükselmesi söz konusu olabilir. Verilen bilgilere göre bu mevsimde erken eritmek genellikle suyun hemen yükselmesine katkıda bulunmaz, çünkü suyun çoğu buz tabakasının yüzeyine yakın kalır. Ancak ılık mevsim devam ettikçe, buz tabakasının hidrolojisi değişir ve eriyik su buzun içinden ve sonunda okyanusa doğru süzülür.
İklim değişikliğinin ortaya koyduğu bu tarz alarmları sık sık duyuyoruz. Bu noktada, en uzak olarak düşündüğümüz değişimden bile haberdar olmamızın, aslında yapılması gerekenler konusunda her birimizi motive tutuyor. Aynı denizin çevresindeyiz ve erimenin etkilerinden Güney Kutbu sakinleri bile etkileniyor.
Haberin detayına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Kaynak: NY Times
2026 analizine göre dünyanın en yeşil şehirleri belirlendi. Hava kalitesi, kişi başına düşen yeşil...
Yeni Antarktika haritası, buzulların altındaki gizli arazileri ortaya çıkararak iklim krizi ve dair...
Antarktika’da kurulan dünyanın ilk buzul sığınağı, eriyen dağ buzullarından alınan örneklerle iklim...
İklim krizi kakao üretimini tehdit ediyor. Çikolatasız bir geleceği önlemek için bilim insanları...
Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2026, dünyanın 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın hiçbirinde 2030...
BM’nin yeni raporu, yapay zekânın su, enerji, arazi kullanımı ve elektronik atık üzerindeki ortaya...
Yeni bir araştırma, fosfat kıtlığı yaşayan bakterilerin metan ürettiğini ve bunun iklimle...
Hollanda’da 175 vatandaşın hazırladığı iklim önerilerinin yarısı uygulanacak. Katılımcı demokrasi,...
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Sanayi ve İnsan:...
TSKB, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarını Sarı Çizgi Yeni...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013